Zanzibar

In Karatu gaan we de omgeving verkennen, maken mooie wandelingen en gaan naar de lokale markt. We gaan ons oriënteren wat we nu verder willen zien en wanneer we naar Nederland terug kunnen, maar in Europa weet de winter van geen ophouden dus dat stellen we nog even uit.
Wij hebben besloten dat we de reis afbreken zodat we de zomer in Nederland doorbrengen en in oktober de reis weer voortzetten. We zijn te lang in verschillende landen geweest om in maart 2013 Kaapstad te bereiken.
We gaan naar Arusha maken mooie wandelingen aan de voet van de Kilimanjaro en gaan naar Moshi, hier vinden we een plek om onze auto te stallen, de auto kan binnen in een afgesloten garagebox met 24 uur bewaking. Dit geeft ons voldoende vertrouwen en we bespreken de plek vanaf 15 maart, dan zal het voorjaar toch wel beginnen in Nederland.!!

20130318-211944.jpg

Wij gaan naar de kust en rijden daarbij over een redelijke asfaltweg met uiteraard heel veel potholes en verkeersdrempels, ondanks dat is er in bijna elk dorpje snelheidscontrole, het verschil met Nederland is dat je hier meteen af kunt rekenen en het te betalen bedrag is onderhandelbaar, met of zonder bon maakt heel veel uit. Verder wordt je heel vaak gecontroleerd of je alle papieren en de benodigde onderdelen bij je hebt, klopt dit dan verzinnen ze iets en dan moet je toch iets betalen zonder bon natuurlijk en soms verzinnen ze niets en zegt de politie gewoon, geef me wat geld.!! Ook hier leren we mee omgaan en we hebben er nu zelfs lol in.

We komen aan de kust en komen een aantal mensen tegen die we op onze reis al eerder ontmoet hadden en we hebben het erg gezellig, genieten van de zee en de opkomst van de maan. We gaan snorkelen en picknicken op een zandeiland. We vertrekken met een boot waar elke dag het water uitgeschept wordt, (we zijn goede zwemmers) de zeilen gaan op en we gaan naar verschillende koraalriffen, de onderwater wereld is fantastisch, de vissen met allerlei mooie kleuren maar ook het koraal met al zijn grillige vormen. Na al deze kleurenpracht gaan we naar een zandeiland en daar wordt een dakje voor ons gebouwd, d.w.z 4 paaltjes met een doek ertussen en we kunnen picknicken in de schaduw , het is heerlijk om op een onbewoond eiland te zijn. Ondertussen de jongens maar scheppen om toch zoveel mogelijk water uit de boot te krijgen. Het heeft al even niet geregend en we maken geintjes dat al dat regenwater in de boot zit, kortom de boot is zo lek als een mandje. We zeilen terug en dat heeft tijd nodig want het waait nauwelijks, het is allemaal zeer relaxed. Het lijkt wel een gewone vakantie!

20130318-211341.jpg
Na een paar dagen gaat het alweer kriebelen en we gaan via een prachtige weg langs acacia struikgewassen naar een dal met donkere bossen en oude baobabs gevoed door de rivier Great Ruaha naar het Ruaha NP een 10.300vierkante km grote wildernis dat deel uitmaakt van een veel groter ecosysteem, dit park heeft als kenmerk dorre hellingen met dichte bebossing afgewisseld met open baobabs bezaaide vlakten en bevestigt hiermee het beeld van een ongerept Afrika.
Het nadeel van de sterke begroeiing is dat de dieren zich makkelijk kunnen verstoppen en dat doen ze dan ook goed, we zien wel veel grazers en jakhalzen maar geen katachtigen, maar de omgeving is prachtig, we slapen in het park naast een nijlpaardenpoeltje en de rivier . Bij schemer zie je de nijlpaarden het land opgaan om te grazen, ze knorren en maken behoorlijk veel geluid. S’morgens liggen ze weer in hun poeltje. Het is gaan regenen vannacht en dat is jammer want dan zie je minder en de wegen zijn erg modderig, we glibberen en glijden dan ook tot over de assen door de modder, maar we komen erdoor.

20130318-211524.jpg
We gaan terug naar Iringa en informeren naar de toestand van de weg naar Arusha, de lokale bevolking meldt ons dat het weliswaar een zandweg is maar prima. Ons motto beter een goede zandweg dan een slechte asfaltweg vertrekken we richting Arusha. Deze weg gaat door Centraal Tanzania en is de hoofdweg die onderdeel uitmaakt van de weg van Caïro naar Cape Town.
In centraal Tanzania leven verschillende stammen waarbij de rijkdom wordt gemeten in de hoeveelheid vee en kinderen. We zien dus heel erg veel vee en heel erg veel kinderen.
In het begin zijn we content met de weg en genieten volop, er is geen camping dus we kamperen in het wild waar we allebei enorm van genieten. Op een volgend traject is er een eco camping en daar zijn we redelijk vroeg en hebben we tijd voor een wandeling naar een prachtige droog gevallen rivier.

20130318-211725.jpg
Maar het gaat s’nachts regenen en de rivier is redelijk gevuld. Dat gaat erg snel hier.
Het regenseizoen is begonnen en dat begint met een buitje maar de duur en de intensiteit van de regens worden heftiger en de temperaturen kunnen wel 10 tot 15 graden dalen tijdens de bui, daarna wordt het weer warmer. Het water stroomt maar er blijft in elke oneffenheid water staan en de wegen en daarnaast hebben veel oneffenheden en deze veranderen dus heel snel in muggenpoeltjes.
Het wordt hierdoor een waar avontuur, er komen hier niet veel auto’s maar de plaatselijke bus wel en deze is net van de weg geglibberd en we moeten wachten. Zodra er een kiertje is gaan wij erlangs maar het blijft glibberen en glijden, ook hier krijgen we ervaring mee en we hebben er plezier in. Soms moeten we een slagboom door waar minstens 6 mensen zijn en krijgen dan een pasje en een aantal kilometers verder moeten we het pasje weer afgeven aan ook weer zoveel mensen, maar de slagboom gaat open. We zijn nu voor de derde dag bezig en we stoppen op een heuveltje, rijderswissel en plaspauze. We willen de auto weer starten, hij heeft er geen zin in . Wij duwen hem aan en ja hij doet het weer, wij blij dat we op een heuveltje stonden. Het eerste wat we denken is, de startmotor is kapot. Het is een ongelofelijke hobbelweg en dat er iets stuk rammelt is heel wel mogelijk. Wij besluiten de motor niet meer af te zetten en door te rijden naar Arusha een Toyota werkplaats. Een garage in Tanzania test je uithoudingsvermogen en je geduld, dus wij leren hier erg veel. De accu is stuk gerammeld en het probleem is met een nieuwe accu verholpen, we laten hem meteen een beurt geven, olie verversen,doorsmeren en ….schoonmaken.
Waaauw hij is beige!!!!!!

Met een schone auto vertrekken we naar de camping in Arusha en daar ontmoeten we een hele grote groep fietsers rond de 90 mensen. Ze maken een fietstocht van Caïro naar Cape Town. Het is een Canadese organisatie en een internationaal gezelschap waaronder natuurlijk ook een heel aantal Nederlanders. Ze hebben vrijwel dezelfde landen gefietst waar wij ook door gekomen zijn en we hebben het over de stenengooiende kinderen in Ethiopië , de politie escorte in Kenia, wat toerisme met sommige landen doet, etc.
(De stenen gooiende kinderen hebben wij minder last van gehad doordat wij met 2 handen gingen zwaaien, ze dit nadoen en dan hebben ze geen stenengooiend handje meer.) trucje werkte!
Fietsers onder ons, een ware uitdaging.!

We zijn nu 19.800 KM van huis en we willen eigenlijk naar Nederland maar het voorjaar is nog steeds niet begonnen en er ligt nog sneeuw. Wij gaan onze auto toch stallen en boeken een vlucht naar Zanzibar en wachten tot het gaat voorjaren voor we naar Nederland terug gaan.

De voortzetting van dit blog is dus in oktober.
Lieve mensen, allemaal bedankt voor de vele leuke reacties en we zien elkaar van de zomer in Nederland.
Na deze strenge winter volgt er vast een prachtige zomer.

6 gedachten over “Zanzibar

 1. Hoi Anneke en Floris,
  Blijf nog maar een poosje in dat prachtige continent.
  Wat een mooie foto’s weer.
  Dat onbewoond eilandje ziet er aanlokkelijk uit met zijn strak blauwe lucht.
  Geniet van jullie laatste weken????….maand???
  Hier vandaag woensdag de 20e maart!!! De hele dag sneeuw!!
  Ook wij verlangen naar lente en zomer !!!
  Groetjes Mientje en Frans

 2. Hallo avonturiers, en er komt maar geen einde aan. Blijf nog maar lekker even in Tanzania. Ook vandaag weer wat sneeuw en een koude harde wind. Dus nog steeds geen lente. Wij hebben weer genoten van de prachtige foto’s en het reisverslag. Geniet nog even in het verre Afrika en wij genieten mee. Zien jullie weer snel terug op de Buitenhof. Tijdelijk, want het avontuur is nog niet ten einde. Wordt vervolgd…
  Groetjes Rien e Ria

 3. Hallo reizigers,
  Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt en wat hebben we fijn kunnen meegenieten van al jullie verhalen en geweldig mooie foto,s.
  Fijn dat jullie nog even kunnen genieten van het mooie weer en wat kunt uitrusten van jullie avonturen.
  En daarna goede reis naar huis
  Tot in de lente!
  Marleen

 4. Hallo lieve luitjes
  Hier in Geldrop (en ik denk in Heeze ook :)) nog steeds last van een koude poolwind, we zijn het koude weer spuugzat! Koop asjeblieft een extra koffer en stop er heel veel zonnestralen in………..Geniet nog ff, een goeie terugreis en tot spoedig ziens.
  Groetjes John en Wieza

 5. Het is een genot om dit allemaal te lezen. En goed dat je niet door gesjeest bent en hebt gedaan wat het beste gedaan kon worden: het opslurpen van alle indrukken. Er zal heel wat gewandeld moeten worden Anneke om de verhalen ook nog eens rechtstreeks uit je mond te horen. Mariette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *