SENEGAL en GAMBIA

We rijden richting N.P. Niocolo Koba maar we hebben een extra geluid bij de auto en het ziet er naar uit dat het een voorwiel lager is, er is speling en we maken het open. We hebben geen nieuwe bij ons dus we maken de lagers schoon, zetten ze weer opnieuw in het vet, stellen ze af en hopen Dakar te halen! Het geluid is weg en we vervolgen onze weg naar Ziguinchor, het wordt steeds groener, leuke kleine dorpjes met veel slagers, het vlees hangt vaak gewoon rondom een boom! De ezels zijn vervangen door paarden voor het karretje. Veel meertjes, riviertjes met heel veel vogels, we zien een groep van wel meer dan 100 pelikanen, lepelaars, diverse reigers en andere watervogels. Een eindje verder een meertje met een grote groep kraanvogels, de ijsvogels vliegen rondom je heen en in de lucht is het heel druk met allerlei roofvogels, schitterend!

Ons Baobab restaurant.
Kafountine aan zee ligt in een zeer groene omgeving met veel waterpartijen en daar blijven we een tijdje. FJ heeft gelezen dat er een bar/restaurant Baobab aan het strand is waar je lekker vis kunt eten. We gaan op zoek naar de Baobab bar en na een tijdje hebben we deze gevonden, we bespreken dat we vis willen eten en dat kan maar hij heeft meer dan 2 uur nodig om het klaar te maken. Hij vraagt of we aan willen betalen, want hij moet de vis nog kopen. Oké wij gaan een strandwandeling maken en hij gaat aan de slag. Wanneer we na dik 2 uur terug komen, ligt onze vis op de BBQ . Tijdens het wachten drinken we een verse Baobab sap, heerlijk en smullen even later van een overheerlijke verse vis.

Zomaar een picknickplaats.
Vervolgens gaan we naar Gambia en verblijven in Campement Tenda, dit is aan de rivier die in verbinding staat met de zee en hebben hier ook met eb en vloed te maken, het water is brak en dat is weer een hele mooie speling van de natuur. We wandelen, vogelen en komen bij een klein dorpje waar de mensen onder een grote sinaasappel boom in de schaduw zitten, een moeder geeft haar baby de borst, een jongen is in een potje aan het roeren en er zijn nog wat kinderen die lekker aan het spelen zijn. Wij maken een praatje en krijgen een sinaasappel. Geen stress te bespeuren!? Hoe relaxt kan het leven zijn!?
We gaan nog naar wat andere zijtakken van deze rivier Bintang Bolong, Ada’s Creek en verder naar Tentaba, hier gaan we een boottocht maken door het Kiang West N.P. en gaan een ochtend met een vogelgids op stap. Onvoorstelbaar zoveel mooie en verschillende vogels wij zien, we genieten enorm van deze omgeving. Gambia is een heel bijzonder Engelstalig land en ligt rondom de rivier de Gambia.


We gaan nu naar de Ferry om de rivier de Gambia over te steken en er ontstaat verwarring, er is altijd hectiek bij ferry’s dat weten we maar hier is het wel heel erg.
We komen bij de ferry , of we kaartjes hebben en moeten dus 5 km terug rijden om daar bij een hokje zonder vermelding kaartjes te kopen. Vervolgens mogen we in de rij gaan staan en we vragen wanneer we op de boot kunnen maar dat kan nog wel even duren want er zijn verschillende rijen!
Na 5 uur wachten staan we eindelijk op de boot. We waren gewaarschuwd voor de mensen en de politie in Senegal maar dit is nog Gambia en Zuid Senegal was prima, onderweg werden we zeer vaak aangehouden en gecontroleerd maar het ging allemaal zeer vriendelijk. Maar hier veranderd de sfeer enorm!
ight=”453″ class=”alignnone size-large wp-image-608″ />

De grens geeft geen probleem en we rijden constant tussen water en moeras door met allerlei vogels naar een vissersdorpje Foundiougne en moeten daar ook weer met een pondje over de rivier Saloum, maar dat gaat prima. Vervolgens naar Dakar waar we voorwiel lagers kopen en laten monteren, we zijn blij dat dit gelukt is. Dakar is een grote drukke havenstad en wij gaan hier weer snel weg naar Lac Rose. In de duinen bij Lac Rose waar de finish was van de rally Parijs Dakar toen die nog in Afrika gereden werd. Het meer is zo zout dat je er alleen op kunt dobberen, zwemmen is niet mogelijk. We wandelen door de prachtige duinen tussen de zee en het meer waar zout gewonnen wordt.

Onderweg richting N.P. Barbarie krijgen we ongeveer 30 km voor de camping de Zebrabar een klapband en onze laatste reserveband gaat op de auto, dat is niet fijn om zonder reserveband verder te moeten. Wij komen op de camping en er is hier een overnachting met de mensen van een Rally van Spanje naar Dakar en natuurlijk zijn ook daar Nederlanders bij. Wij zien kansen en maken links en rechts een babbeltje en ja hoor, er is iemand die exact dezelfde maat banden heeft en ze wil verkopen, het zijn wel gebruikte rally banden maar voor nood kunnen wij daar mee verder. Boffers dat we zijn!Via St Louis waar we de vismarkt en de koloniale huizen welke op de Unesco lijst staan bekijken, gaan we naar N.P. Djoudj. Hier maken we een boottocht en gaan naar verschillende meren en zien zoveel vogels, honderden pelikanen en ook de broedplaats van de pelikanen, lepelaars, flamingo’s, etc, etc dit is de omgeving waar de Europese vogels overwinteren. De hoeveelheid ,verschillende soorten en het landschap alles bij elkaar is prachtig.


12 gedachten over “SENEGAL en GAMBIA

 1. Hoi Anneke en Floris-Jan,
  Weer met plezier jullie verhaal gelezen…en ook de mooie foto’s gezien.
  Wat fijn dat jullie zo genieten van al die landen…van de mensen en van de natuur.
  Ik wens jullie nog veel mooie avonturen….geniet er samen van.
  Groeten Mientje en Frans

 2. Fijn om te lezen en de foto’s te zien. Ik krijg het er weer lekker tropisch warm van terwijl het hier buiten vriest.

 3. Fijn om weer te lezen hoe goed het jullie vergaat. Geen echte spannende dingen die je liever niet meemaakt (of jullie vertellen het niet?!, haha). Prachtige natuur en mensen; hele mooie ervaringen dus.
  En wat naar dat het daar winter is. Dat is koud hoor 35 graden.
  Geniet er verder van!!
  Liefs Helene

 4. Wat maken jullie veel bijzondere, mooie en prachtige dingen mee. Geweldig moet dat zijn. Fijn dat het goed met jullie gaat.

 5. Goed om te zien dat jullie weer volop in de geniet-modus kunnen. Prachtige foto’s en verhalen weer. Lea kijkt iedere keer haar ogen uit als ik sommige foto’s laat zien. (Die wil ook wel eens in zo’n restaurant eten. :-))

  Tot snel! Groet Anke, Peter en Lea

 6. Hoi Anneke en Floris,
  Nog altijd onderweg, wat leuk jullie verhalen te lezen! Fijn dat het zo goed gaat met jullie en dat het reizende leven zo bevalt. Onze auto staat sinds vorig jaar weer in Johannesburg, we gaan deze zomer weer, dan laten we hem in Lusaka achter. Zo doen we elke keer een stukje in 5 weken. Een keer willen we weer langer….dat was toch het ultieme reizen 🙂 Heel veel succes nog en wie weet tot in Afrika ooit!! Groetjes, Tamara (4opreis.nl)

 7. Hoi Anneke en Floris Jan,
  Wat een geweldige reis maken jullie. En die schitterende foto’s, geen genot om naar te kijken. Wij reizen telkens met jullie mee en leren er ook van. Bedankt voor het delen.
  Blijf veilig en genieten.
  Groetjes,
  Yvonne

 8. Altijd een mooi moment om jullie belevenissen te lezen en de foto’s te zien. Dat alles daar werkt als je maar de tijd en de rust neemt. Kunt je goed gesprekken voeren? Over hoe happy de bewoners zijn? Wat ze vinden van onze levens? (ze hebben tenslotte ook mobieltjes en soms TV).
  Veel plezier. Hier is het nog te koud voor jullie

 9. Beste Anneke en Floris-Jan

  Het ziet er weer geweldig uit. We leven met jullie mee. Komend weekend gaan we naar Göttingen. Het is hier nog bar koud. Geniet van de warmt en de natuur.

  Nel en Jan Mooij

 10. Wat een prachtige reis maken jullie toch en avontuurlijk. Ik lees wel over een heleboel vogels, maar ik zou graag wat meer foto’s van vogels zien. De volgende keer misschien?
  Groetjes en veel plezier samen.
  Corrie Vincent

 11. Hallo lieve luitjes,
  Fijn dat het weer goed met jullie gaat en dat wij mee mogen genieten van jullie prachtige reis vol spannende belevenissen!!!
  Een voorspoedige reis naar huis gewenst!!Doe het maar rustig aan want het is hier is nu
  hartstikke koud!!
  groetjes van Herman en Henn

 12. Wat een prachtige indrukwekkende fotosessie
  En ook een heel mooi verhaal erbij
  Wat zien jullie veel en wat maken jullie veel mee.
  Lieve groet Flip en Willemien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *