RWANDA

Via Lusaka rijden we verder naar het noorden en het is de groene of regentijd en de paddestoelen worden in overvloed aangeboden langs de weg in diverse soorten, maten en kleuren. Wij doen ons tegoed aan die overheerlijke paddestoelen en hebben inmiddels voorkeur. Onderweg zien we op een gegeven moment dat een vrachtwagen een gedeelte van de lading verliest, verrassend waar alle mensen vandaan komen maar in een mum van tijd is de weg weer schoon. Geen idee wat de vrachtwagen verloren was maar de mensen hier kunnen echt alles gebruiken. We komen bij Mutinondo Wildernis Lodge en campsite , deze wordt gerund door een Nederlands echtpaar. Een prachtige omgeving met een rivier, watervallen, bossen en rotspartijen. We gaan hier wandelen en benutten zoveel mogelijk de droge momenten maar dat valt niet mee! 

  
 Op de camping vragen onze buren of we een glaasje wijn komen drinken, heel gezellige mensen uit Zuid Afrika. Hierna gaan we koken en halverwege is het gas op, we hebben geen reserve en het regent, dus een houtskool vuurtje zit er niet in. We vragen onze vriendelijke buren en we mogen in hun zeer luxe camper ons visje verder braden. S’avonds komen ze met hun reserve gasfles aan, zodat we die kunnen gebruiken tot ze weggaan. Onder het mom “wij reizigers helpen elkaar” 

Wij proberen in het eerst volgende echte dorp de gasfles te vullen, heel veel beloftes, etc. maar geen gas. We besluiten verder te gaan en zoveel mogelijk op houtskool te koken maar dat is lastig omdat het regelmatig regent . We gaan naar een zeer idyllisch in de bossen liggende Hotspring, we komen aan en het is weer regenachtig en besluiten in de Lodge te eten en we worden zeer enthousiast begroet en uitgenodigd bij hen aan tafel en zo zitten we met zijn 6en zeer gezellig te eten.
    

 
Onderweg worden ons kippen aangeboden, verser kan niet.

  
Bij zonsopkomst zitten wij in deze zeer idyllische Hotspring en genieten van de sfeer, de stoom boven het water, de rust en de zingende vogels. Hierna gaan we vuurtje stoken en gaan van alles koken, zodat we voorlopig wat te eten hebben.

We blijven hier om nog een tijdje van deze ontspannen omgeving te genieten en krijgen buren, hij uit Canada /zij uit Brazilië . Hij is jarig en we worden getrakteerd op een pannenkoek. Heel gezellig en ze hadden ons bezig gezien op het vuurtje en we vertellen de gassituatie. Waarop ze meteen hun reservefles aanbieden en we ruilen deze voor onze lege fles. Ze zijn op het einde van hun trip en hebben deze niet meer nodig. Weer onder het mom” wij reizigers helpen elkaar” wij zijn hier erg blij mee.

Vooral ook omdat we nergens een plek hebben kunnen vinden waar gas te koop is!

Er zou een kansje zijn in Kasame, we vinden inderdaad 1 oude fles vol gas met de goede aansluiting, fijn dat we nu een reservefles hebben maar we hadden geen reservefles omdat we geen plaats hadden, dus deze staat ongelofelijk in de weg.

We gaan de Chimisa waterval bekijken voordat we in Mbala bij de Lake Chila Lodge gaan kamperen. S’nachts wil FJ naar het toilet en hij is de auto nog niet uit of er staan 4 waakhonden om hem heen, de bewakers komen snel en onder bewaking kan hij naar het toilet. We worden s’nachts dus door 4 bewakers met 4 waakhonden bewaakt.

We gaan van hieruit verschillende tochten maken, wandelend of met de auto door het prachtige heuvelachtige Afrikaanse landschap.

  

We gaan naar de grens met Tanzania, het is een kleine grens en alles verloopt zeer soepel en redelijk snel. In Sumbawanga kunnen we geld pinnen, simkaart en eten kopen en slapen. Leuke plaats, waar veel te doen is. Verder over de zeer slechte weg , door het Katavi NP , Mpanda naar Kigoma aan het Tanganyika Lake . Hier blijven we een aantal dagen, het meer is heerlijk om in te zwemmen, de stad is fantastisch en de omgeving geweldig. 

 
  
  Omschrijving van een reisdag.

Wij gaan van Kigoma naar Biharamulo, dat is meer dan 400 km over een zeer slechte weg , er is maar 1 weg. Wij willen dat niet in 1 dag rijden maar er is geen overnachtingsmogelijkheid, de route is berucht langs de grens met Burundi waar het onrustig is en onderweg komen we langs het grootste vluchtelingenkamp van Afrika.

We slaan voldoende eten en drinken in, bergen alle originele bankpasjes,paspoort,rijbewijs, etc. in de kluis en hebben alleen wat daggeld en kopie rijbewijzen bij de hand. We vertrekken via een adembenemend landschap en de weg valt in het begin wel mee, het is druk, veel lopende en fietsende mensen, auto’s en vrachtwagens. Overal nederzettingen, heel Afrikaans . Naar mate de weg slechter wordt worden de mensen steeds donkerder, hoe zwart kan je zijn. 

Wat zijn die mensen mooi! 

 Op een gegeven moment is de weg geblokkeerd, er is een vrachtwagen gekanteld ook hier gebeurd dat regelmatig. We gaan eens kijken hoe ze er hier mee omgaan. Zoals gezegd heel veel mensen en ongeveer 10 mannen kappen een omleiding door het bos en na een half uur kunnen we na het kappen betaald te hebben verder. Is ook een oplossing!

   
   Rond 5 uur zoeken we een overnachtingsplek, op een gegeven moment zien we een strook in het bos wat vrijgemaakt is van begroeiing , we rijden er een paar km in en worden van de weg af niet meer gezien. Parkeren de auto en gaan rond kijken en we horen een nederzetting niet ver hier vandaan maar ze kunnen ons niet zien.

We gaan koken, eten en na zonsondergang naar bed. Slapen heerlijk rustig en staan met zonsopgang weer op, ontbijten en vertrekken weer. Dit was een geslaagde actie. Na 500 m hebben we een lekke band, in onze nieuwe band zit een scheur van wel 10 cm, dat is zuur. We zijn inmiddels bedreven en met een half uur rijden we weer, dat kwam goed uit want het gaat regenen, het komt met bakken naar beneden en de weg is nu een modderpad met riviertjes en het glibbert en glijdt alle kanten op. Net na de middag komen we in Biharamulo aan en gaan naar de camping, dit lijkt het meest op een soort klooster een 200 jaar oud gebouw en schijnt door een Nederlander gebouwd te zijn. 

    
 We gaan bij Rusumu de grens over naar Rwanda, hier wordt gewerkt met computers en alles ziet er zeer vooruitstrevend uit, de auto wordt gecontroleerd en we moeten alle plastic tasjes inleveren. Nu blijkt dat in Rwanda plastic tasjes verboden zijn en we doen weer boodschappen met een boodschappentas. Het resultaat is dat er nergens afval, vuil, plastic tasjes of ander zwerfvuil te zien is op straat, het is er overal zeer schoon. Een verademing. Wij gaan naar het Akagera NP en dit is met name landschappelijk een heel mooi park met bergen, meren en veel grazers. Er zijn onlangs 5 leeuwen uitgezet maar wij hebben ze niet gezien. Maar wel heel veel ander mooi’s.

  We gaan in Kigali naar de garage, de auto heeft veel aandacht nodig en ze zijn er een hele dag mee bezig, maar nu rijdt hij ook weer als een zonnetje.

Voordat we de auto gaan stallen gaan we naar het Nyungwe Forest reserve waar diverse soorten apen zijn en langs het Kivu meer, Kibuye en het Volcans NP.

Hierna stallen we onze auto in Kigali en vliegen naar Nederland. Wij zijn dus voor de Pasen weer thuis. Wij bedanken iedereen voor de gezellige reactie’s op het blog of mail en verheugen ons op een mooi voorjaar en zomer in Nederland. 

 

6 gedachten over “RWANDA

 1. Hallo Anneke en Floris-Jan,

  Dat was weer een mooi verhaal van jullie met mooie foto’s.
  Leuk dat jullie veel Afrikaanse mensen hebben ontmoet en er zo’n goede ervaringen mee hebben.
  Wij bedanken jullie voor de mooie verhalen en wensen jullie een goede terugvlucht naar Nederland en nu maar hopen dat het goede weer in Nederland er snel aan komt.

  Groeten Mientje en Frans

 2. Lieve twee,
  Wat een spectaculaire foto’s alweer, en zo afwisselend. en een spannend verhaal erbij, dat is meegenieten vanuit een luie stoel. alle ontberingen voelen we niet. Petje af voor jullie tomeloze energie en aanpassingsvermogen!
  Spreken jullie inmiddels al een mondje, ja wat eigenlijk..? zijn er wat ‘universele Afrikaanse’ woorden? Zal wel niet, dus handen-en-voeten werk?

  Afijn, jullie zijn binnenkort weer terug, dan horen we er vast meer van.
  goeie reis terug en veel liefs,
  Marina

 3. Heerlijk om jullie belevenissen weer te lezen en de prachtige foto’s te zien. Geniet nog ff en daarna een goede terugreis! Heel veel groetjes van ons en tot snel in Geldrop of Heeze xx

 4. Niet te geloven wat jullie allemaal meemaken en te zien krijgen.
  Ik verheug me op ons weerzien.
  Alvast fijne Pasen
  Groetjes,
  Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *