Nyiragongo volcano 2016

href=”http://www.reisfloris-janenanneke.nl/wp-content/uploads/2016/10/SAM_5163.jpg”>sam_5163

Wij komen 18 oktober in Kigali aan en worden opgehaald door Wikke onze Nederlandse vriendin waar de auto staat en dat is erg fijn want we hebben de maximale kilo’s bij ons, want ze wilde graag wat Nederlandse producten.
Onderweg naar hun huis is het weer genieten van het Afrikaanse straatbeeld, de vrouwen kaarsrecht in prachtige gekleurde kleding en een mand met bananen, avocado of andere overheerlijke vruchten op hun hoofd. Altijd veel mensen op straat in beweging. Fantastisch.
De auto staat er prima bij maar start niet, gelukkig staat hij op een heuveltje dus we laten hem naar beneden lopen en hij doet het weer. We hadden een Nederlandse planning met wat reparatie’s aan de auto, gas vullen, boodschappen doen,etc maar we zijn in Afrika en een klusje aan de auto van een uurtje duurt een dag en dat gaat zo door. Hier gaat alles rustig , geen haast en stress kennen ze volgens mij niet. Na een paar dagen wennen en dan zijn we weer in de Afrikaanse stand.
We rijden naar Gisenyi aan het Kifu meer want we gaan naar de vulkaan in Kongo.
We hebben een afspraak aan de grens in Goma/Kongo en we worden hier opgehaald om naar Kibati te gaan, vandaar uit gaan we met een groep naar de Nyiragongo Vulkaan in het Virunga NP. We hebben 2 dragers geregeld om warme slaapzakken, kleding, regenkleding, etc voor ons te dragen en een privé kok om ons van lekker eten te voorzien. Dus 3 mensen voor ons 2tjes. Op deze manier kunnen wij ons compleet concentreren op de klim en van de omgeving genieten. We klimmen van 1940 m naar 3470 m en dit is het grootste actieve vulkaanmeer van de wereld.
De laatste uitbarsting was in 2002 en toen was de hele stad Goma verdwenen.
Tegen 11 uur vertrekken we met 16 toeristen, dragers en Rangers. Het is warm en we beginnen door het regenwoud, na ongeveer een uur komen we bij de lavastroom en deze gaan we volgen naar boven en zijn dan bij de krater maar dan zijn we 5 uur klimmen verder. We genieten van de vergezichten , de vegetatie en het zingen van de vogels en leren de andere mensen kennen. Ondanks alle inspanningen van Toos blijft ons frans een struikelblok maar gelukkig is er altijd wel iemand (bedankt Lieske) die wat kan vertalen.

Via een lavastroom klimmen is niet makkelijk, er zijn stukken bij waar de stenen allemaal los liggen en als ze vastliggen zijn ze glad. Kortom een pittige tocht maar rond 5 uur zijn we er en het is heel erg koud en er staat een stevige wind. We volgen het advies meteen alle natte kleding uit en je droog en warm kleden. Temperatuurverschil is ongeveer 30 graden. Onze kok gaat lekkere warme soep maken.
We slapen in een houten hut met niets, geen water en de toilet is een hokje met een gat, je moet langs een touw naar beneden, maar je kijkt (geen deur) vanuit de wc naar het dal, prachtig zo’n uitzicht heb je niet vaak op de wc. Ik weet zeker dat ik vannacht niet hoef.!!!! In het donker abseilen en weer tegen de berg omhoog zie ik niet echt zitten.

Nog een stukje klimmen en dan …… zien we de krater, adembenemend en het is nog niet eens donker. Hier kunnen we naar blijven kijken, constant in beweging en de lava stroomt en het blijft borrelen.
Na de overheerlijke warme soep is het donker en het is nog mooier, woorden schieten te kort. Fantastisch. Wat kan de natuur toch mooi zijn.
We krijgen nog meer lekker eten en gaan na nog een blik op dit mooie natuurverschijnsel slapen, althans FJ slaapt en ik waak , op deze hoogte slapen is niet mijn sterkste punt, tegen 1 uur gaat het regenen, het komt met bakken naar beneden en storm. Ik maak me al zorgen over de terugtocht maar na een paar uur is het weer droog en als we om 5 uur opstaan is het koud maar wel droog. Na een goed ontbijt beginnen we om 6 uur aan de tocht naar beneden. We glijden en glibberen wel een beetje maar het gaat prima, rond 11 uur zijn we beneden en nemen afscheid van iedereen en wij gaan weer naar Gisenyi om uit te rusten en na te genieten van al het mooi’s we gezien hebben.

100_0794.jpg100_0795.jpg
sam_5157

14 gedachten over “Nyiragongo volcano 2016

 1. Wat een mooi en warm welkom terug in Afrika. Prachtig verhaal. Succes en veel plezier met jullie reis door Congo.

 2. Zo mooi! En meteen vol en energiek bezig. Hou dit vast en blijf genieten van al het bijzondere in de natuur. Fijn dat we een beetje mogen meegenieten.
  Hartelijke groeten,
  Els Daris

 3. Leuk jullie weer te kunnen volgen op deze ongelofelijke reis. Veel plezier en reis voorzichtig !

 4. Geweldig het is jullie gelukt!! Wat een ervaring moet dat zijn!
  Bedankt en veel succes met dit grote avontuur!

 5. Genoten van de mooie foto’s en het bijbehorende verhaal.
  Heel veel mooie ervaringen op deze reis.

 6. Leuk verhaal met weer prachtige foto’s.
  Indrukwekkend!
  Geniet van deze mooie reis….succes…
  Grtss Mientje

 7. Wauw. Direct er flink tegen aan. Schitterende foto’s. Ik ga weer lekker meegenieten.
  Veel reisplezier!

 8. Het ziet er weer mooi uit, de eerste flinke tocht met geweldige uitzichten. Geniet er van samen.

 9. Wauw, dat ziet er gaaf uit. Meteen al weer avontuurlijk. Geniet verder en doe voorzichtig. Liefs Helene

 10. Wat en fantastische ervaring weer en de tekst die je er bij vermeld ,het begint op een spannend boek te lijken . Ga lekker door met het vertellen en we blijven genieten .
  Groeten Herman en Henn

 11. Wauw! Waarschijnlijk zijn jullie woorden niet genoeg om dit te beschrijven. Prachtige foto ook!
  groet Anke en Peter

 12. Wow, wat een heftig avontuur.
  Kan me voorstellen dat het echt doorzetten is. Zeker als de wegen zo slecht zijn en je alsmaar geld afgetroggeld wordt.
  Van de andere kant is het wel echt te gek wat jullie allemaal meemaken. Ik geniet ontzettend van je verhaal en je foto’s. Tja, daar tegenover is onze wandeling van afgelopen zaterdag op de Malpie een schril contrast. Maar desalniettemin ook heel erg mooi.
  ben soms ook wel een beetje jaloers.
  liefs, Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *