NIGERIA.

100_1087
100_1043
Na ruim 2 weken van de ene ambassade en consulaat na de andere gegaan te zijn, krijgen we geen visum voor Nigeria. Wij zijn inmiddels naar Limbé gegaan en gaan nu proberen ons visum voor Cameroon te verlengen, dit is 1 maand geldig maar ook het verlengen lukt niet. Nu was ik van plan om begin januari naar Nederland te gaan voor de 90ste verjaardag van mijn moeder maar we hebben nu geen keus en we moeten beiden Cameroon uit en dus vliegen we naar Nederland om de verjaardag te vieren en een visum voor Nigeria te regelen. Dat lukt allemaal en ik heb weer heerlijk van de sneeuw en vorstperiode kunnen genieten.
We komen in Daoula/Cameroon aan en nemen een taxi naar Limbe waar we de auto gestald hebben, het is erg druk op de weg. De andere morgen begrijpen we waarom het zo druk was, Cameroon althans het Engelssprekende deel waar wij zijn staakt. (Omdat de overheid niets aan het talen probleem doet. Er is een Franstalig en Engelstalig deel in Cameroon maar bijvoorbeeld de rechtbank spreekt frans ook in het Engelstalige deel en de mensen begrijpen de uitspraak vaak niet. )
Dat betekend dat er niets open is scholen, tankstations, taxi’s, winkels en zelfs de markt is er niet. Ook het internet ligt plat, het doet erg grimmig aan en de stad veranderd in een spookstad.
Wij waren van plan nog wat mooie gebieden in Cameroon te bezichtigen maar besluiten nu richting Nigeria te gaan, we hopen op wat eten te kunnen kopen van privé mensen die niet mee staken langs de weg, op die manier vinden we ook wat diesel zodat we over de grens kunnen komen. Bij de grens delen we wat ervaringen met 6 Nederlandse motorrijders, ze rijden van Marokko naar Kaapstad.
We gaan naar de stad Ikom waar we eten, diesel, etc inkopen en gaan naar Afri Drill Ranch in het regenwoud. De Drill apen die hier normaal voorkwamen worden ernstig bedreigd en voordat de laatste op de BBQ verdwijnt is er een reservaat opgericht, ze verzorgen de apen die gewond zijn geraakt door stropers of schotwonden en de achter gebleven jonge aapjes wanneer de moeder er niet meer is. Ze doen erg veel en goed werk. Het gaat goed met de apenstand en er zijn alweer meer dan 600 Drill apen maar ze kunnen niet vrij gelaten worden want dan worden ze alsnog opgegeten. Het andere probleem is dat Nigeria nog maar 5% regenwoud overheeft van wat ze hadden.

100_1017
Via Abuja gaan we weer richting grens met Benin.
We zagen best wel een beetje op om door Nigeria te reizen na alle verhalen en de dingen die we gelezen hadden maar het is ons meer dan 100% meegevallen.
We worden regelmatig gecontroleerd maar de autoriteiten zijn zeer vriendelijk en er wordt niet gebedeld en ook de mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam.
Op een gegeven moment hebben we een slaapplek in het wild en er komt een man op een brommertje langs en we maken een babbeltje en vertellen dat we hier willen overnachten en dat is geen probleem. Hij heeft een eindje verderop een boerderij. Even later komen er 5 vrouwen met kinderen en brengen ons een soort grote wortels. Een jongen van ongeveer 10 jaar spreekt Engels en ik vraag wat dat zijn en hoe je ze moet eten. Ze heten jam en hij vind het raar dat ik niet weet hoe je dit klaar moet maken. Dit is het eten dat de mensen hier meerdere keren per dag eten meestal met stoofvlees. Dus hij gaat ze klaar maken voor me en ze zijn heerlijk. Op onze beurt geven wij hen wat sinaasappels.
De volgende ochtend liggen er weer een aantal van die wortels en worden we uitgenodigd op de boerderij. Wij komen op een prachtig aangeveegde plaats met 6 rondavels, middenin een open vuurplaats en open keukens.
1 man met verschillende jonge vrouwen met kinderen in erg goede doen en erg trots op hun boerderij, heel mooi om te zien.
100_1045100_1057100_1063100_1071100_1086
Nigeria is overwegend glooiend, hier en daar bergachtig met veel kleine dorpjes die aangekondigd worden met een berg vuil, plastic, etc. Voor de natuur en de wildstand ziet het er dan ook heel erg somber uit in onze ogen!!

9 gedachten over “NIGERIA.

 1. Fijn weer wat van jullie te horen en om te lezen dat jullie nu een leuke reis hebben gehad. Nog veel onverwacht mooie momenten en tot over een poosje.

 2. Hallo lieve globetrotters,
  Wat een prachtige mensen hebben jullie hier gefotografeerd. Wel voorzichtig blijven hoor.
  Ik geniet in elk geval mee.
  Nog een goede mooie reis verder.
  Groetjes

 3. Hoi Afrikagangers,
  Wat een leuk verslag…..met een heel optimistische toon.
  Dat mag ook wel na de vorige minder leuke ervaringen.
  En wat een prachtige foto’s van de plaatselijke bevolking.
  Nog een heel mooi en veilig vervolg van jullie reis.
  Groetjes,
  Mientje en Frans

 4. Ha lieve Floris en Anneke
  Fijn dat alles alsnog is gelukt. We hebben, na haar thuiskomst, de verhalen gehoord van Toke! Wat leuk en bijzonder dat jullie haar hebben ontmoet in Cameroon.
  Hier gaat alles z’n gangetje, alhoewel wij ook aan het acclimatiseren zijn. Zijn afgelopen week teruggekomen van 12 dagen Tenerife. Ook heerlijk 🙂
  Wij wensen jullie alle goeds
  Lieve groetjes van ons xx

 5. Fijn om jullie even gezien te hebben, en nu ook te lezen dat de reis weer ‘normaal’ verloopt. Mooie foto’s!

  Veel liefs van ons vieren, Johan

 6. Floortje Dessing zou jaloers op jullie kunnen worden, misschien wel een idee om het te filmen en dan eens kijken wie de meeste kijkcijfers krijgt .Maar weer een leuk verhaal en avontuur en nu nog een maand doorbijten in die hitte en dan naar het koude natte kikkerland , wat ook zijn bekoring kan wegdragen als je bedenkt dat we hebben geschaatst op de steenhaarplassen in Haaksbergen .
  Het gaat jullie goed Henn en Herman

 7. Lieve Anneke en Floris,
  Fijn dat dit stukje van de reis zonder al te veel stress is verlopen en wat een mooie foto’s
  Wat zal je moeder blij zijn gewees met jullie bezoek! Nog een fijne reis , geniet ervan!
  Lieve groet ! Corine

 8. Goed te lezen dat jullie deze keer een mooie en interessante reis maken.
  Lieve groet uit een zeer regenachtig Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *