Namibia

Wij komen bij Gogabis Namibië binnen en rijden via Windhoek naar Solitaire, dit is een plek die over de hele wereld bekend staat vanwege de Apple Pie. Onze verbazing is groot. Midden in de wildernis is deze plek met airstrip, er komen mensen invliegen en met de auto is het een komen en gaan voor deze appeltaart. Het is een Nederlander geweest die dit op de kaart heeft weten te zetten en hij heeft er ook een boek met een gelijknamige titel over geschreven. Heel knap.
Na het smullen van de appeltaart en het lekkere brood, gaan we naar Sossusvlei. Dit zijn de bekende duinen van Namibië en ze zijn prachtig, we vieren hier ook de kerst met zijn 2en en hebben prachtig mooi weer.

20140122-150933.jpg
De Naukluft met zijn prachtige natuur, verschillende passen, woestijn, wildernis, het landschap is adembenemend mooi gaan we richting Walvisbaai voor de flamingo’s, Swakopmund en naar Spitskoppe voor de rotstekeningen van de Busjesmann. Van hieruit gaan we naar Brandberg voor de rotstekeningen van de White Lady, die helemaal geen Lady blijkt te zijn maar een medicijnman.
Vervolgens de Petrified Forest, het versteende bos is heel indrukwekkend, 280 miljoen jaar geleden met de grote overstromingen zijn deze bomen bedekt met modder,etc daardoor kon er geen zuurstof bij de bomen komen en zijn versteend. We zien hier ook de Welwitschia, de plant met 2 enorme lange bladerenen die alleen in de semi woestijn voorkomt.

20140122-161928.jpg
Van hieruit gaan we naar de Skeleton coast, deze naam komt uit de tijd dat er nog regelmatig schepen stranden en de hele kustlijn met een breedte van 35 km woestijn is. Het is onvoorstelbaar warm, droog en met zand zover je kunt kijken kan niemand overleven. Op een verlaten stukje strand zien we honderden zeeleeuwen , heel prachtig.

20140122-162425.jpg

De tocht verder noordwaarts via Palmwag, Sesfontijn, Purros, Opuwa is geweldig mooi, prachtige natuur en we zien verschillende stammen onderweg. De Himba’s welke dicht bij de natuur leven en met het vee onderweg zijn, smeren hun huid in met allerlei kruiden tegen de zon en de insecten, leren kledingstukken om hun middel en vele tradities.
De Herrera mensen die over het algemeen veel groter en forser zijn, ongelofelijk grote jurken en hoofddeksels dragen en eruit zien als een suikertaart.

20140122-162852.jpg
Wij komen bij de Epupo Falls aan de grens met Angola gescheiden door de Kunene rivier, deze watervallen zijn geweldig mooi, wild en heel erg puur. Er is lange tijd gediscussieerd om er een dam en elektriciteitscentrale te bouwen , tot op heden is dat nog niet gebeurd en daarom kunnen wij nu nog genieten van deze prachtige watervallen. Er is dus geen of weinig (zonnepanelen) stroom in deze omgeving.

20140122-163220.jpg
Van hieruit vertrekken we naar het oosten langs de Kunene rivier en dit is een echte 4×4 track, geweldig mooi, maar heftig met een gemiddelde snelheid van nog geen 10 km per uur nemen we er ook 2 dagen voor. Hierna gaan we weer naar het zuiden het Etosha NP, we zien hier weer heel veel dieren en vogels waaronder de Blauwe kraanvogel. Waar we vooral van genoten hebben was het liefdesspel van 2 neushoorns, de kennismaking, zoenen, badderen, neuzen, uitdagen,etc. Ze namen de tijd en we hebben dit meer dan anderhalf uur kunnen bekijken, hierna verdwenen ze uit ons gezichtsveld.

20140122-163454.jpg
Vervolgens zijn we naar de grote Boabab boom gegaan, deze kunnen heel erg oud worden en de schatting is dat deze tussen de 3000 en de 5000 jaar oud is en hij heeft een omtrek van 30 m.
Meestal zien we deze bomen als ze kaal zijn maar deze zit nu volop in het blad. Heel mooi.

6 gedachten over “Namibia

 1. Lieve Floris-Jan en Anneke,
  Het ene mooie en avontuurlijke na het andere zo te zien. Denk je soms niet dat je in een film zit? Geweldig hoor. Geniet verder en ik kijk nu al weer uit naar al jullie foto’s na jullie reis.
  Liefs Helene

 2. Hoi Anneke en Floris-Jan,

  Blij eindelijk weer wat van jullie te horen….we begonnen ons al zorgen te maken.
  Wat een onvoorstelbaar prachtige natuur……fantastisch.
  Jullie genieten volop dat lezen we wel.

  Hierbij een lokale legende over de prachtige boom die jullie zagen….

  Baobab (swahili: mbuju)

  “Er was eens een hele belangrijke koning met slechts één slechte eigenschap; hij was bijzonder ijdel. Hij vond zichzelf veruit het mooiste wezen in het land en duldde niet dat een van zijn onderdanen er ook maar het kleinste vraagtekentje bij zette. Zijn volk keek wel uit, want de koning was een sterk en machtig man die niet bekend stond om zijn tolerantie.

  Toch was er één wezen in het rijk van de koning die zo mogelijk nog ijdeler was en bovendien het lef had om er hardop voor uit te komen: een reusachtige Baobabboom.

  Het was een imposante verschijning met een dikke stam en een weelderige kroon van groene bladeren. De koning ontstak in woede toen hij de Baobab hoorde vertellen dat hij veel mooier was. Als straf rukte hij de boom uit de grond en zette hem op zijn kop weer terug. Uit solidariteit met hun soortgenoot deden alle andere Baobabs in het land hetzelfde waardoor het sinds die tijd lijkt of de Baobab met zijn wortelstelsel in de lucht steekt.”

  fijne voortzetting van jullie reis.
  grtss Mientje en Frans

 3. Hallo Anneke, hallo Jan-Floris!
  Wir hoffen, es geht Euch gut. Haben ja leider nichts mehr von Euch gehört. Heute haben uns Siglinde und Bernhard aus Germany geschrieben. Wir haben die Beiden in Swakopmund getroffen und Ihr im Etosha Park. Die Welt ist ein Dorf! 😉
  Auf jeden Fall wünschen wir Euch weiterhin eine schöne Reise. Und wenn Ihr mal auf Besuch in Göttingen sein solltet…wir wohnen ja ganz in der Nähe und würden uns sehr über einen Besuch von Euch freuen.
  Ganz liebe Grüße aus Jeffreys Bay senden Euch Gina & Maik

 4. Lieve allebei, dit is even de enige manier om jullie te bereiken. Mam heeft sinds gisteren longontsteking met hoge koorts enzo. De huisarts wilde haar laten opnemen in het ziekenhuis, maar dat wilde ze niet. Ze is dus thuis en wordt goed verzorgd door Wilma, maar het kan kritiek worden. Vandaar even dit bericht!
  Willen jullie even bevestigen dat jullie dit gezien hebben en zo mogelijk aangeven of en hoe jullie telefonisch bereikbaar zijn? Liefs van ons allen, AenA

 5. Hallo lieve luitjes,wat een belevenissen ,wat een verhalen en wat een prachtige foto`s!!
  Het is goed dat jullie een blog bijhouden ,want jullie beleven elke dag wel weer iets nieuws,te veel om alles precies te onthouden ,of in de juiste tijd te plaatsen als je zo lang weg bent!
  Fantastisch,dat het zo goed met jullie gaat en dat jullie zò genieten.
  op afstand genieten wij mee van jullie verslag van allerlei gebeurtenissen,ga zo door!!!

  Veel groetjes en liefs van Herman en Henn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *