MOZAMBIQUE 

Wij komen de 15e oktober in Kaapstad aan en de auto staat er perfect bij, we halen hem van de bokjes en start in 1 keer , we gaan hem verder klaar maken voor vertrek.De avond en nachten zijn fris dus we gaan naar Waterberg waar een warmwaterbron is en het bad is 43 graden, FJ komt helemaal bij en ze hebben gelukkig ook een koude bak voor mij! We rijden vervolgens helemaal binnendoor via Gariep Dam Nature Reserve naar de Golden Gate hoogland gebergte, een prachtige landschap.

  
Via Wakkerstroom wat een prachtig vogelreservaat is, gaan we nog een paar dagen naar het Kruger Park, we zijn hier al eens geweest maar blijft heel erg mooi.

Via Komatiepoort een echt Afrikaans dorp om de voorraden aan te vullen, het laatste dropped voor de grens met Mozambique en gaan naar Maputo Elephant N.P, dit is een prachtig wild park aan zee zonder faciliteiten.

De zee en strand zijn prachtig en wij zien o.a. Grote groep dolfijnen en s’avonds de zeeschildpad eieren leggen op het strand.

  
  

We rijden binnen door via Catembe waar we met de Ferry naar Maputo gaan en na alle rust komen we in een ferryplaatsje met grote hectiek zoals in alle ferryplaatsjes en worden met beide benen op de grond gezet, veel verkeer, mensen die allemaal wat van je willen, ik rij door deze hectiek en veroorzaak een botsing. Onze auto heeft niets maar het busje heeft flinke blikschade, gelukkig geen mensen bij betrokken en we kunnen het zonder politie afwerken. De politie in Mozambique heeft honger, dorst en is uit op zelfverrijking. Dus dat is een meevaller wanneer het zonder kan.

Maputo is een gezellige echte Afrikaanse stad en ook hier staan we in de file wanneer we eruit willen.

  

Wij rijden steeds door gebieden waar verschillende door de zon gerijpte vruchten zijn, zoals Avocado, Ananas, Mango, Papaja, kokosnoten, natuurlijk bananen maar nu zijn er cashewnoten, we zijn er dol op en genieten er volop van. Wij eten dus wat er langs de weg verkocht wordt, want dat is wat er op dit moment rijp is.

  
De afgelopen dagen heeft het behoorlijk gewaaid en de zee is erg wild. We zijn in Tofo, het staat hier bekend om de Walesharks (walvishaaien) die hier voorbij trekken in deze tijd en deze willen we graag zien. Ik ga 2 x de zee op met een klein rubberbootje wat ik wel heel erg heftig vindt in de branding maar helaas we zien geen Walesharks .

  
We gaan de stad Inhambane in voor boodschappen en zoeken een supermarkt en FJ rijdt een 1 richtingweggetje in! De politie achter ons aan en dat is een heel vervelende aangelegenheid zoals ik de politie al omschreef en we zijn er meer dan een uur mee bezig. 

We rijden door naar Pomene en aan het strand zittend komt er een minuscuul klein bootje van zee, een visser met een zeer goede vangst.

Wij kopen wat kleine vis bij hem en smullen s’avonds van wel heel erg verse vis. Heerlijk.

  
Wanneer we van Pomene vertrekken via een 2 sporen weggetje komen we een auto met aanhanger tegen en dat kan eigenlijk niet. Ik ga uit mijn spoor om ruimte te maken maar hij zal ook uit het spoor moeten om de eenvoudige reden, er is niet meer ruimte. In het mulle zand komt hij behoorlijk vast te zitten want dat karretje is natuurlijk te zwaar beladen. Met vereende krachten kunnen we beiden weer verder.

  
Vervolgens naar Vilankulos een mooi plaatsje aan de kust en hier was het wel erg mooi te zien hoe de visserij werkt, over het algemeen gaan mannen in zo’n heel klein bootje de zee op en vangen de vis vaak ook met speren en komen dus met veel vis in dat bootje terug. Zodra ze op het strand zijn met bootje en vis gaan de mannen weg en de vrouwen drijven de handel. Ik weet nu waar de uitdrukking “viswijf” vandaan komt, onvoorstelbaar.

  
We gaan met een speedboot naar een koraalrif om te snorkelen en een lunch op zandduinen, prachtig die zandvlakte en de zee. Ook gaan we met een kano het riet en de lelie’s in, prachtige natuur.

Wij ontmoeten weer heel veel leuke mensen.

  

Onderweg naar het Gorongosa NP krijgen we een klapband, FJ rijdt op dat moment en kan hem aan de kant zetten, midden op het heetst van de dag, gaan we deze zware klus klaren, reserveband moet van het dak komen omdat de band achterop al zijn beste tijd heeft gehad. Maar na een uur rijden we weer. In Mozambique is er een asfaltweg met heel veel gaten van noord naar zuid en van Beira naar Mutare en alle andere wegen zijn gravel of zand met gaten, dus niet echt geweldig voor banden.

In het Gorongosa NP gaan we met een gamedrive en genieten van het landschap, de 

Yellow fever tree komt hier voor en dat is vrij bijzonder, buiten wat grazers zien we een Chenet en Porcupine met zijn grote stekels.

S’nachts gaat het ontzettend regenen met onweer, echt noodweer en we liggen in bed en krak. We hadden de luifel op staan en deze zakt door, het aluminium vouwt zich dubbel, voor deze regenval duidelijk niet schuin genoeg gezet.

Via Chimoio rijden we richting Chimanimani gebergte om verder bij Espungabera de grens over te gaan naar Zimbabwe, dit is een hele kleine grens en dan is er minder hectiek. Van Chimoio naar Espungabera was verrassend voor ons een redelijke asfaltweg , we gaan de grens over en we krijgen een zandpad met heel veel diepe gaten.Welkom in Zimbabwe.

  
ZIMBABWE.

We rijden door een groen en heuvelachtig landschap naar NP Gonarezhou en hier zien we een park waar het net geregend heeft en alles komt net uit de knop, voorjaar.
Het is overal rustig en ook hier staan we alleen met uitzicht op de rivier , waar allerlei vogels vliegen, heel rustiek.

  
We gaan naar de The Great Zimbabwe ruïnes, deze zijn erg interessant maar niet zo heel erg goed bewaard gebleven en dat is jammer.

We komen weer een warmwaterbron tegen en FJ is er verzot op, het is rond de 40 graden en het water is warmer, hij geniet. Vervolgens proberen we de bergen in te gaan maar we gaan gelijkertijd ook de wolken in , dus veranderen we ons plan en gaan naar Harare. Net voor Harare worden we door de politie aangehouden, loopt rond de auto en zoekt iets, een onzin reden om te bekeuren. Je kunt hier maar beter uit de buurt van de politie blijven maar er lopen er wel heel veel van rond.

In Harare proberen we nieuwe banden te kopen en wat onderdelen voor de auto.

We hebben van alles besteld en gaan volgende week kijken of dat gelukt is.

In de tussentijd gaan we naar het Ngezi NP , onderweg krijgen we een soort staaldraad van wel een meter in onze band, we halen het staaldraad eruit en zetten er

een prop in en de band kan weer mee. Ook in dit park verblijven we alleen, maar wij vinden dat wel lekker rustig, we vogelen, wandelen, lezen, etc.

  
Gisterochtend waren we voor 6en gaan vogelen en we hadden van alles gezien, echt een hele fijne tijd gehad. Komen terug bij de auto, ligt onze tent weer aan flarden, FJ doet de deur open en er komen maar liefst 5 apen uitspringen. Een ravage, ongelofelijk en smerig, echt heel vreselijk. We regelen iemand die de flarden tent weer bij elkaar naait en mesten onze auto uit en zijn de hele morgen bezig met schoonmaken, maar het resultaat is dat we in tijden niet zo’n schone auto hebben gehad.

De feestdagen kunnen beginnen, wij wensen jullie allen dan ook hele fijne dagen en heel veel goeds voor 2016.

 Nog wat foto’s wat we zoal zien onderweg.  
 
   
   

12 gedachten over “MOZAMBIQUE 

 1. Ziet er goed uit allemaal een beetje pech hier en daar maar och geen levensbedreigende zaken . en de gezondheid staat voorop toch en zo te horen gaat dat prima . heel veel succes en doood heijnig an
  Gr Henn en je broer

 2. Fijn om te lezen dat jullie zo’n mooie tijd hebben! Geniet van de warmte en het goede gevoel…. Alle goeds gewenst vanuit Maastricht, en vooral heel veel gezondheid en geluk in het nieuwe jaar! groet, birgit

 3. Hallo lieve mensen,

  Wat een leuke verslag, met herkenbare situaties, alhoewel …. 5 apen in de auto heb ik nooit gehad. Hele goede reis verder en veel plezier met het bezoek van Jaap. Fijne feestdagen!

  Liefs van ons vieren, Johan

 4. Hee Anneke en FJ,
  Wat indrukwekkend, wat jullie allemaal meemaken. Veel herkenbaar. Twintig jaar geleden alweer, heb ik een poos rondgereisd in Zimbabwe, Malawi en vooral Zambia. Heerlijke wereld, Afrika.
  Geniet met volle teugen; maar dat hoef ik jullie niet te vertellen. Ook fijne feestdagen op een heel eigen wijze.
  Hier is het ook genieten hoor. De natuur zet ons ook steeds weer voor mooie verrassingen.
  liefs,Mieke

 5. Leuk om jullie verhaal weer te lezen en de foto’s te zien! Super.
  Een hele fijne tijd met Jaap. Geniet er samen van.
  Liefs John en Wieza

 6. Beste Anneke en Floris Jan,
  het is weer typisch de Hekkersdocu: mooie bondige teksten, prachtige foto’s, waanzinnige avonturen. Het brengt lichtelijk een gevoel van jaloezie maar bovenal een blije constatering dat het jullie goed gaat. Prachtig. Hang een kerstboompje in jullie auto en geniet van de feestdagen. Gaan wij ook doen in dit kikkerlandje.
  Mariette&Herbert

 7. Het zijn weer interessante en spannende verhalen.
  Wij wensen jullie ook prettige Kerstdagen en voor 2016 een gezond en reislustig jaar.
  En natuurlijk ook een goed fietsjaar.
  Groetjes Karel en Ellen

 8. Lieve Anneke en Floris Jan,
  Heerlijk om jullie belevenissen met mooie beelden te mogen lezen.
  Nog een hele fijne tijd samen met Jaap.
  Fijne kerstdagen en een goed, gezond en gelukkig 2016!
  Liefs, Corine

 9. Wat een belevenissen geweldig om te lezen
  heel mooie foto’s

  fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2016

  gr Hennie en Dini

 10. beste Anneke en Floris-Jan
  Ik geniet weer van jullie verhaal en van de vele mooie foto’s.

  Veel goede wensen voor het jaar 2016.
  groetjes

 11. Hoi Anneke en Floris Jan,

  Weer genoten van jullie super leuk verslag en mooie foto’s.
  Maar goed dat er ook af en toe een band verwisseld en gepoetst moet worden,
  en niet alleen vogelen, luieren en badderen. 😉

  Lieve groetjes en een fijne reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *