Mauretanie 2019

Mauretanie 2019

De auto heeft door FJ een grote onderhoudsbeurt gehad na de 100.000 km Afrika. De deukjes verwijderd, nieuwe zonnepanelen, banden, ruit en tent op het dak en nog heel veel meer. Inmiddels is alles getest en het werkt perfect, helaas heeft de auto alweer nieuw krasjes opgelopen! Mijn gebroken pols is voor 80 % weer hersteld, er is dus nog wat werk te doen. We hadden gewacht tot het gips verwijderd was en de nodige oefeningen van de fysio en dan kunnen we op 31 oktober richting het zuiden vertrekken. We gaan via Frankrijk en we komen langs Lac du Der met duizenden kraanvogels, prachtig om te zien. Vervolgens gaan we naar Lourdes en steken een kaarsje op.

We rijden door de prachtige Pyreneeën richting de sfeervolle stad Madrid.

We vervolgen ons pad richting Portugal en verblijven een tijdje in Albufeira om mijn pols nog wat rust te geven. Maken wat mooie wandelingen.

Hierna steken we over naar Tanger Marocco en rijden binnendoor over bergpassen richting Marrakech, in de kleine bergdorpen genieten we van de overheerlijke tagin en kopen noten, dadels en drinken muntthee.

We komen bij de camping le Relais, de temperaturen zijn nu redelijk en slapen voor het eerst in de auto en alles werkt perfect. We willen een dagje naar Marrakech en besluiten met de publieke bus te gaan, deze gaat elk kwartier volgens de lokale mensen! Na 3 kwartier gewacht te hebben geen bus, ik lift en er stopt meteen iemand en deze vriendelijke Marrokaan brengt ons naar het centrum. Het blijft een prachtige , hectische stad.
Op de Camping ontmoeten wij een Belgisch stel en ze hebben ongeveer dezelfde plannen als wij. We spreken voorbij de grens af om met elkaar de woestijn in Mauretanie te gaan rijden! Maar we hebben nog een tijd nodig om via bergpassen naar zee en de Westelijke Sahara door te gaan voor we bij de grens zijn.

Het grensgebeuren neemt veel tijd en dat is lastig want we wilden nog diesel tanken, geld pinnen en een simkaart kopen en komen we in het donker voor we een slaapplek hebben. Uiteindelijk slapen we in de duinen op een prima plek.

We gaan samen verder richting Choum via de woestijn en genieten van het landschap , de kamelen, de kleuren, de stilte. Maar op een dag komen we ongelofelijk vast te zitten, eerst de Belgen en daarna wij. Wij hebben ons zelf enorm ingegraven en staan bovendien erg scheef. De ene kant tot ongeveer de helft van de wielen maar de andere kant compleet in het zand. Het is ongeveer 44 graden in de volle zon midden op de dag. We gaan met zijn 4en eerst de Belgen uitgraven en dat lukt en vervolgens onze auto en met de lier worden we eruit getrokken. We zoeken een slaapplek want het is bijna donker. Moe maar voldaan gaan we slapen onder de prachtige sterrenhemel met volle maan.

Van Choum rijden we naar Atar een woestijnstadje naar camping Bab Sahara. Een douche en schone kleren is wel heel erg fijn na het stoffige avontuur.

Wij willen vervolgens naar het oog van Afrika, Guelb er Richat. Maar dat is alleen via de woestijn te bereiken en we gaan weer met 2 auto’s via Chinguetti naar Quadane naar het oog. Zie foto. Op het rondje op de foto hebben we geslapen en zijn naar het center gelopen. Heel bijzonder. We rijden terug en willen verder via de woestijn richting Tergit oase. De andere auto heeft een technisch probleem en er komt een zandstorm opzetten, we worden bijna gezandstraald en bovendien zie je niets meer. We besluiten terug naar Atar te gaan, de problemen op te lossen en wachten tot de wind wat gaat liggen.
Ondertussen gaan we naar een kamelenhoeder . Alle kamelen komen het eind van de dag naar een speciale plek, worden gemolken voor ons is het mooi om de sfeer van dit alles mee te maken. Kamelenmelk is prima te drinken !

We gaan weer met 2 auto’s op pad, richting de Tergit oase en warme bronnen maar nu via een asfaltweg. We genieten van deze prachtige oase en de baden.

Via een asfaltweg wel eens waar maar soms zie je die niet vanwege de zandduinen die er overheen waaien, de zandschuivers zijn druk bezig maar kunnen het niet bij gewerkt krijgen. Het waait dus nog steeds. Het is een prachtig gezicht maar lastig om onze weg soms te vervolgen naar Tidjikje.

We komen door Rachid een dorpje in een kloof, heel pittoresk en via een piste naar Matmata , naar de krokodillen. Dit is een stukje wat al duizenden jaren gespaard is gebleven uit de tijd dat ook hier nog olifanten, giraffen, etc waren en daar leven nu nog steeds krokodillen. Het gebied in een rivier (die op dit moment droog staat) van de krokodillen is niet echt groot maar er is een bron die ervoor zorgt dat er water blijft staan en ze kunnen overleven.
We kunnen ze vanaf een rots in een prachtige omgeving bekijken.

Vervolgens rijden we verder en gaan nog een stukje piste naar het zuiden Kaedi rijden door en langs een rivier bedding. We zien hier grote kudde’s vee, kamelen, koeien, geiten en de dieren en de mensen zien er erg welvarend uit. In deze omgeving wordt er eigenlijk alleen maar Arabisch gesproken. De mensen zijn erg vriendelijk en we kunnen dan ook van alles kopen en er is drinkwater.

Één van de nieuwe dingen bij de auto zijn douchezakken en dat is heerlijk na een warme dag in het zand en het gaat niet van ons drinkwater af en het is ook nog eens een warme douche, opgewarmd door de zon. Heerlijk!

We rijden via een zeer moerasachtig gebied met veel watervogels richting grens bij Diama naar Senegal en het grensgebeuren neemt ruim 5 uur in beslag. Het is op dit moment moeilijk om met een auto ouder dan 8 jaar Senegal in te gaan! Maar vervolgens na een speciaal formulier en extra geld mogen we het land in !

Binnendoor rijden we naar het NP Djoux en zien heel veel watervogels en apen, hierna gaan we naar de zeer levendige stad Saint Louis en daarna naar Camping de Zebrabar. Hier vieren we Kerst samen met de Belgen en ik denk nog heel veel meer reizigers.

Wij wensen iedereen een hele fijne Kerst en een voorspoedig 2020.

10 gedachten over “Mauretanie 2019

 1. Jeetje wat een avonturen! Ik ben blij dat ik gewoon thuis zit met een kerstboompje en mijn eigen rompslomp. Voor jullie ook hele fijne kerstdagen en het allerbeste voor 2020

 2. Wat een prachtige foto’s en mooie verhalen, Anneke en Floris-Jan. Fijn dat jullie gezelschap hadden toen jullie vast kwamen te zitten. We hopen met jou, dat je pols snel volledig hersteld. We wensen jullie ook lekker warme kerstdagen, een voorspoedige reis en een gelukkig Nieuwjaar.

 3. Fantastisch…we genieten van jullie verhaal met schitterende foto’s. Wat ontzettend mooi is het daar…..en wat maken jullie weer veel mee.
  Wat een geluk dat jullie met vieren waren, toen jullie vastzaten in de woestijn.
  En nu ook nog een warme douche in de woestijn…helemaal te gek!!
  Anneke, ik hoop dat je pols snel weer 100% is.
  Anneke en Floris-Jan voor jullie beiden een heel fijn, warm Kerstfeest en voor 2020 veel nieuwe mooie belevenissen op jullie reis….maar vooral een goede gezondheid.
  Liefs Mientje en Frans

 4. Lieve buurtjes, fijn om te horen dat t jullie goed gaat. En samen met de Zuiderburen Kerst vieren is toch wel zo gezellig! Wij wensen jullie een zalig kerstfeest en blijf gezond in 2020 en kom veilig thuis. Lieve groeten, Caroline en Marc

 5. Hallo Anneke en Floris-Jan. Net jullie verhaal gelezen. Fijn dat het goed gaat met de reis maar ook met je pols. Gewoon lekker genieten en niet te veel hooi op je nemen dan komt het allemaal goed. Leuk om met zoveel mensen Kerst te vieren. Wij wensen jullie een fijne Kerst en een heel goed begin van 2020. Nog een veilige reis verder, geniet en kom straks weer veilig thuis. Heel veel groetjes van Ria en Rien.

 6. Wat een avontuur Anneke en Floris. Prachtig verhaal en foto’s. Hele gezellige feestdagen gewenst, een goed 2020 en kom veilig weer thuis!

 7. Wat een avonturen maken jullie weer mee,geweldig. Mooie plaatjes ook trouwens.
  Het is inderdaad een voordeel als je met 2 auto’s reist zeker in jullie geval als je vast komt te zitten.
  Wij wensen jullie mooie en gezellige Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2020.
  En natuurlijk nog een mooie en veilige reis.

  Groetjes , John en Wieza.

 8. Lieve Anneke en Floris-Jan
  Wat hebben jullie een schitterende reis tot nu toe achter de rug. Wij krijgen zelf ook weer helemaal zin om op reis te gaan, al zal dat niet zo avontuurlijk zijn als die van jullie.
  Gisteren hebben we Kerst gevierd in Castricum met alle kinderen en kleinkinderen. Na het eten ga je dan met zijn allen zingen op het plein in Bakkum. Vanmorgen hebben we met zijn allen gezellig ontbeten. Maandag komen Saskia en Maarten met de kinderen hier lunchen voor ze terug gaan naar Goettingen. Ze zagen er goed en gezond uit.
  Veel liefs , groeten en de beste wensen voor het nieuwe jaar.

 9. Erg leuk om te lezen. Dit ziet er veel beter uit dan op de racefiets.
  Genieten
  Met groet, Marc Klaassen TCHeeze

 10. Hallo Anneke en Floris Jan,
  Nu pas lees ik jullie prachtige verhaal. Goede feestdagen hadden we al gewenst. Het is weer genieten van weer andere stories en andere plaatjes. Ik deel de woorden van mijn voorgangers.
  Mariette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *