KONGO BRAZZAVILLE.

100_0980
Na een week in het hotel te zijn geweest en mijn voet begint te genezen (nu helemaal genezen) gaan we naar de haven om de oversteek van Kinshasa naar Brazzaville over de rivier de Congo te maken. We hebben een afspraak gemaakt want de auto moet op een Barge en moet er met een hijskraan opgezet worden. We komen aan op het tijdstip van de afspraak en de auto moet gewogen worden, etc. Na 2 uur wachten komt er iemand en zegt dat het bedrag wat afgesproken is te weinig is want de auto is te zwaar, daarna is de auto te lang en zo volgen er nog wat onzin reden. We hebben er geen vertrouwen meer in dat dit goed gaat komen. Ik controleer nog eens op 3 plaatsen of de brug bij Matadi er echt is en toegankelijk. Wij besluiten 400 km naar het zuiden te rijden om bij Matadi de brug te nemen over de Congo rivier. De weg naar Matadi is redelijk goed maar als we de rivier over zijn slecht en dan bedoel ik heel erg slecht met de meest belabberde bruggen. We willen dit land heel erg graag verlaten maar we moeten nog behoorlijk wat hindernissen nemen. Maar uiteindelijk komen we in Kongo Brazzaville en wat een metamorfose, de mensen zijn vriendelijk, bedelen niet en wanneer we stoppen met de auto komen er geen horden mensen op de prooi af want zo voelden wij ons inmiddels.
We gaan naar Point Noir en nemen een appartement voor 5 dagen, we willen even bijkomen van alle ervaringen, de auto naar de garage voor wat reparatie’s want deze heeft het ook zwaar gehad. Kongo Brazzaville was vroeger van Frankrijk en er zijn nog wat gewoontes blijven hangen , bijvoorbeeld dat de grote bedrijven zo ook onze garage van 12.00 tot 14.30 uur gesloten is. Er zijn dan ook behoorlijk wat fantastische restaurants waar je heerlijk kunt eten. Wij kunnen ons daar in vinden en zijn dus op het warmst van de dag aan het strand onder een grote parasol aan het eten en nemen daar ruimschoots de tijd voor. Na helemaal bij gekomen en bij gegeten te zijn gaan we naar Brazzaville en vervolgens richting het noorden en komen bij de evenaar. Hier komen we bij het op 1 na grootste regenwoud van de wereld en daar is een park NP d’Odzala , de natuur is fantastisch mooi bestaande uit regenwoud, riviertjes, moeras met daarbij verschillende dieren , de bosbuffel, olifanten,apen en natuurlijk veel vogels. We gaan een stuk met een kajak over het water tot we niet verder kunnen en lopen vervolgens door het moeras wat een heel aparte belevenis is. Wij genieten intens van deze heel bijzondere natuur.
We vervolgen onze weg door en om het regenwoud richting het noorden en buigen daarna naar het westen richting Cameroon.
In Kongo Brazzaville zijn de mensen enorm vriendelijk en als er al iemand naar je toekomt is het om te vragen of je hulp nodig hebt en wanneer je iets wilt kopen vragen ze dezelfde prijs als wanneer we een donkere huidskleur hadden gehad. We kopen onze boodschappen meestal langs de weg en op de markt, we kunnen daar gelukkig weer rustig en ontspannen lopen zonder lastig gevallen te worden en daar zie je dus van alles te koop, heel veel vis en deze kronkelt dan nog in grote bakken, maar ook levende krokodillen waarvan de bek wel is dichtgebonden, wormen, kevers, honden, katten en meestal liggen er vleermuizen op de BBQ. Wij zien het slachten van een krokodil, kip of kat niet zo zitten en houden het bij groente, fruit en eieren.
Onderweg ontmoeten we een Zwitser , hij is ongeveer dezelfde route als wij aan het fietsen en overbrugt de echt lastige landen met het vliegtuig, we wisselen wat ervaringen en hij is ook onderweg naar Cameroon maar een andere route.
Wij gaan bij Ntam de grens over naar Cameroon en worden ontzettend goed gecontroleerd en niet 1x maar heel erg vaak, we moeten zelfs de stoelen uit de hoes halen, etc. het is allemaal voor onze eigen veiligheid zeggen ze. Maar het zou iets minder kunnen en mogen. Dit blijkt in heel Cameroon zo te zijn, want we zijn inmiddels in Yaoundé en ik ben de tel kwijt maar aan controle geen gebrek.
Yaoundé is een bruisende wel met heel veel smog maar gezellige stad. Wij proberen hier een visum te krijgen voor Nigeria wat na 2 dagen nog niet gelukt is! Er zijn nog wat uitdagingen.! Wij gaan steeds met de taxi en dat is heel mooi, je verteld waar je naar toe wilt en de prijs en dan mag je mee of niet. Je hebt de taxi nooit alleen, als je denkt dat hij vol is komen er nog wat mensen bij, het is een fantastisch systeem nu we door hebben hoe het werkt.
Wij zijn hier nog wel even tot we een oplossing hebben gevonden, hoe nu verder?

Wij bedanken jullie voor alle leuke en meelevende reactie’s en wensen jullie hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2017.

Termietennest
Termietennest
100_0999

12 gedachten over “KONGO BRAZZAVILLE.

 1. Hallo Anneke en Floris-Jan,
  Wat een spannende verhalen weer. Tja…het is er wel even anders dan in Nederland.
  Fijn dat jullie zo van de prachtige natuur daar genieten…..
  Wij wensen jullie een voorspoedig vervolg van deze reis.
  Ook voor jullie fijne feestdagen en een goede jaarwisseling en dat 2017 jullie veel goed moge brengen.
  Groeten,
  Mientje en Frans

 2. Lieve mensen,

  Net het bericht ook aan Mam voorgelezen. Ze leeft mee! Fijne feestdagen van ons vieren,

  Johan

 3. Fijn om weer een teken van leven te krijgen want sinds 13/11 ook niks meer op Facebook en dan ga je toch denken…. West Afrika is toch mss niet zo safe. Je buurtjes wensen jullie alle geluk en gezondheid voor 2017! Goede reis weer. Lfs, caroline&marc

 4. Wauw wat een avonturen weer. Spannend hoor. Fijn dat het weer beter gaat met je voet Anneke. Geniet verder van jullie bijzondere trip.

 5. Lieve Anneke en Floris-Jan,
  Wat een reis zeg!!! Ik geloof niet dat jullie tijdens de vorige reizen zoveel spannende momenten hebben meegemaakt. Petje af voor jullie doorzettingsvemogen.
  Het is wel (mee)genieten van jullie reis en prachtige foto’s.
  Ik hoop dat jullie op een mooie en veilige plek het nieuwe jaar ingaan. Wens jullie al het goede en voorspoedige voortzetting van jullie reis.
  Liefs
  Yvonne

 6. Oeps, wat een spannende en niet altijd leuke belevenissen. Maar jullie genieten volop en fijn Anneke dat je voet weer genezen is. Dan wordt het toch weer iets gemakkelijker om vooruit te gaan. Rien en ik wensen jullie ook fijne Feestdagen en een goede start in 2017. Geniet van de natuur en de mensen en wij van jullie verhalen. Hartelijke groet.

 7. Lieve Floris en Anneke
  Wat een avonturen weer!
  En wat bijzonder dat jullie Toke hebben ontmoet, we hebben een leuke foto van jullie drieën ontvangen. Jullie ontmoeting kwam op het juiste moment, heel erg fijn. Nog een paar dagen en dan vertrekt Rick naar Kameroen. We zijn benieuwd.
  Hele fijne Kerstdagen, een mooie jaarwisseling en een gezond en mooi 2017!
  Lieve groetjes uit Geldrop xx

 8. Bedankt voor weer een mooi en spannend verslag, Ook wij wensen jullie hele fijne feestdagen en een geweldige jaarwisseling. X X Dennis en Paola

 9. Lieve Anneke en Floris-Jan

  We hebben jullie spannende verhalen met veel ontzag gelezen en zijn blij dat jullie nu in Kameroen zijn. We wensen jullie fijne kerstdagen en het allerbeste voor 2017. Voorlopig hoeven wij niet naar DRC Kongo! Wij hopen dat het visum snel geregeld is en dat de verdere reis iets minder spannend is. Hou je taai!
  Liefs
  Nel en Jan Mooij

 10. Hallo Zus en Zwager , weer mooie spannende verhalen ga zo door dan haal je in ieder
  geval de eind streep waar die ook moge zijn .
  Wij verblijven wat dichter bij huis ,al hoe wel wat is thuis hé .
  Wij wensen jullie van deze kant een goede jaarwisseling en veilige voortzetting van de reis .
  Groeten Henn en Herman

 11. Lieve Anneke en Foris-Jan,
  Tje , wat een spannende gebeurtenissen!! Fijn dat jullie nu in een wat veiliger gebied zitten. Ik wens jullie nog een hele mooie tijd en een gezond en voorspoedig 2017!

  Liefs, Corine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *