GHANA

Wij vieren dat we 5 jaar geleden vertrokken zijn uit Nederland met een fles wijn maar na 1 slokje laten we de wijn voor wat hij is, maar toch !!!
Richting Akosombo dam rijden we door het prachtige landschap en de hoeveelheid kerken in de dorpen zijn niet te tellen. Een kerkdienst is te vergelijken met een disco uit de 60er jaren, een band met zanger/es voorin de kerk maken muziek en de gemeente zingt en danst mee. Het is een enorme vrolijke samenkomst en kan uren duren.
De Akosombo dam en Voltameer is de op 1 na grootste van de wereld gebouwd begin 60er jaren, in China is de grootste. We krijgen een rondleiding en het is erg interessant, de dam is van natuurlijk materiaal gemaakt uit de omgeving en geeft Ghana elektriciteit en water, de overtollige elektriciteit wordt verkocht aan de omringende landen. Iedereen kan beschikken over elektriciteit in Ghana als er betaald wordt en de infrastructuur is ook nog wel een punt van aandacht.
Van hieruit gaan we naar de kust PramPram waar we genieten van zon, zee, palmbomen en strand, we zijn de enige gasten. We hebben op dit moment regelmatig een forse onweersbui die zorgt voor wat verkoeling. De wegen zijn overwegend slecht tot zeer slecht en we hebben dus tijd nodig om ons te verplaatsen, door Accra is het meer een file probleem waarom we niet opschieten maar we besluiten er alleen doorheen te rijden. Omdat deze stad zoals de meeste steden vies, stinkt en vol is.
We gaan naar Stumble Inn net voorbij Cape Coast en genieten s’avonds van de traditionele trommelaars met bijbehorende dans.

2D7C231A-F90C-445F-913E-7C43EA6D89D9

D11228A8-CAA2-4112-9BE3-655B11D249D1
We lopen over het strand naar Elmina en ontdekken dat dit geen goed plan was, we zijn best wel wat gewend maar dit strand is het smerigste strand van heel Afrika, echt heel erg! Nu blijkt Ghana op de 7e plek te staan van smerige landen ter wereld. Na dit overleefd te hebben en een beetje bijgekomen te zijn, gaan we het St George’s Castle bezichtigen, gebouwd in 1482 en veroverd door de Nederlanders in 1637 en in 1872 overgegaan naar de Engelsen. Deze hele periode staat in het teken van de slavenhandel, die zeer indrukwekkend is en we niet altijd even trots zijn opdat we Nederlanders zijn.!
F295647C-219F-427E-9346-DDE206D9F35E
We rijden richting Cape 3 Point en we komen in Watika aan en gaan eerst maar overnachten want er er is een hindernis om bij Cape 3 Point te komen. Er is een brug waar we met de auto niet over kunnen en we staan er 10km vandaan en met de auto moeten we ongeveer 80 km omrijden. Lopen is een optie, het is wel erg warm, maar wij lopen tot over de brug en huren 2 motortjes die ons vervoeren en ook dat is een belevenis op zich , want het zandpad met de grote waterplassen is ook nog moeilijk om door te komen zonder natte voeten.
Het Cape 3 Point is het zuidelijkste punt van Ghana met een prachtig uitzicht.

51035EAA-5D0C-4110-BCAD-E287166FE4D6

2F4DD2F8-860F-48DF-A63E-BE9C131047CF
De cacao vrucht.
Van hieruit vertrekken we over de zeer slechte weg richting Lake Bosumtwi, de weg wordt wat beter en ik denk dat ik een dorpje uit ben en geef gas en dat was iets meer dan 50 km en dat is gemeten. De politie doet in het begin erg vervelend maar we weten waar het uiteindelijk op neer komt maar dat kost tijd en vriendelijk babbelen. Oké geregeld eerst moesten we de volgende dag naar de rechtbank, advocaat erbij etc, hierna komt dan toch dat we het af kunnen kopen en over die prijs moet dan nog onderhandelt worden, ook dat gaat en we kunnen weer verder.
Ongeveer 30 km voor de Cocoa Village Guesthouse waar we naartoe willen is de weg heel erg slecht en met 10 km per uur komen we daar in het donker aan, wat zeer vervelend is omdat je gewoon niets ziet. De deal is dat we kunnen kamperen voor niets tegen het gebruik van een maaltijd en dat is een goede deal want ze hebben lekker eten. De Ashanti bevolking geloven dat hun ziel na hun dood hierin het Lake Bosumtwi komt en er wordt voor een vaarwel gebeden voor de God Twi.
Wij genieten overwegend van het uitzicht, vissers en de vogels.
4D32F55B-2F77-4B03-B8C5-7ED74039577C
Hierna gaan we door een prachtig bergachtig landschap richting de Presbyterian Guesthouse midden in Kumasi waar we kunnen kamperen. De Presbyterian is een geloofsgemeenschap en er is een kerk, cultureel centrum, conferentie centrum, restaurant, etc en wij kunnen kamperen.
Van hieruit is het nog geen 5 minuten lopen naar de Kejetia markt de grootste markt van West Afrika met meer dan 11000 stalletjes. Wij lopen met zijn 2en over de markt, de paadjes zijn heel smal, je kunt elkaar nauwelijks passeren en dan komen er ook nog heel veel vrouwen door met van alles op hun hoofd en er komen ook nog smalle karretjes door, kortom een gekrioel van mensen, ongelofelijk zoveel en je kunt er van alles kopen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er. Hele mooie stoffen, zodat er ter plekke iets voor je genaaid kan worden, en ga zo maar door. Dodelijk vermoeiend en na een aantal uren hebben wij het gezien, maar we hebben heel erg genoten en niet alleen van de markt maar ook dat wij er met zijn 2en ongestoord rond konden lopen. De Ghanese bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij en we hebben ons nog geen moment onveilig gevoeld.

We rijden richting het Bui NP en onderweg gaan we onder een paar bomen lunchen, je staat natuurlijk altijd op iemands grond en de boer komt naar ons toe en we maken een babbeltje, we zijn welkom en na een tijdje komt zijn vrouw met een grote pan groente en bladeren, ik vraag hoe ik het klaar moet maken en ze verteld het me met alle vriendelijkheid die je maar kunt bedenken.
Wij maken een deel ervan klaar s’avonds maar we staan in brand, zo heet maar tegelijk ook lekker!
Het NP is niet veel meer van over omdat ook hier een dam is gemaakt en een deel van het park onder water staat, vertrekken wij naar het Mole NP. Er is een kampeerplek waar we alleen staan en s’middags komt er een troep van rond de 60 Baboens voorbij en de 1e nacht krijgen we bezoek van olifanten die wat bomen een kopje kleiner maken.
De volgende ochtend gaan we een wandelsafari doen en we vertrekken met gids met geweer het park in, een hele mooie ervaring om in dat prachtige natuurgebied rond te lopen, buiten wat antilope’s,olifanten en vogels zien we niet zoveel dieren maar het is een hele mooie belevenis. Bij dit park is ook een motel met zwembad en daar mogen wij gebruik van maken en dat is fijn want het is toch zo rond de 39 graden. Bij dat zwembad ontmoeten we natuurlijk weer heel veel mensen en zo ook een Nederlandse Rosa, ze werkt hier voor de bosbouw en ze probeert de bevolking van het belang en het herplanten van bomen te overtuigen. Dat is niet gemakkelijk en de problemen die ze daarbij tegenkomt is erg interessant en daar kom je met onze westerse manier van denken niet zo snel op. Bijvoorbeeld, de grond is van de man maar wat erop groeit is van de vrouw. Nu beweert de man dat bomen de grond arm maakt en de verdeling van de bomen wanneer je meerdere vrouwen hebt wat een normaal verschijnsel is in Afrika zijn allemaal hobbels die genomen moeten worden. Een grote uitdaging! Maar Rosa is ook een vogelaarster en we bespreken een vogelsafari met zijn 2en en zo vertrekken we de andere ochtend voor 6en met een gids met geweer het park in. We zien en horen de meest mooie en geweldige vogels en genieten weer volop van het totaal plaatje.
S’avonds maken we een kampvuurtje en we genieten in het donker want dat is het al om 6 uur bij het kampvuur met allemaal oerwoudgeluiden op de achtergrond.

A6C50B98-F5C0-4D88-8D03-E9D7BB981728

886CAA10-072A-4833-B45D-2288871E78EC
In Larabanga een dorp dicht bij het park staat de oudste mud and stick mosque van Ghana, heel bijzonder.
C3F1A7B1-B58F-4C16-9D3A-38297940A739

ECC3FCBE-E19E-438A-A589-6DB5ED576D1284A885A5-4427-4176-AFD3-1335964DEA6B
Een trap!
2DBF6CAB-C30C-4CCE-8B74-0E5204500A7E
De medicijnman
5CAF00A1-B010-4B7F-AF7D-BD0D66C9DC0C
De 100 jarige chief
Ongeveer 10 km verder ligt het dorp Mognori en hier nemen we een rondleiding, in dit dorp wordt shea-butter gemaakt van de vruchten van de Shea boom en het hele proces wordt ons uitgelegd en hoe gezond en medicinaal de shea- butter is. We maken ook kennis met de medicijnman en de eerste hulp die hij kan bieden. Blijft altijd interessant hoe er met de meest simpele dingen verlichting te behalen valt. Wij kopen natuurlijk deze gezonde shea-butter in een calabas waarbij het op temperatuur blijft, om ook dit mooie ecologische dorp een stukje tegemoet te komen.

Wij gaan weer een stuk noordelijke en nemen een alternatieve route ons verteld door een fietser, wat dus geen goed idee is. De natuur is heel mooi maar de weg is te smal voor een auto en we komen bij een rivier waar je alleen per kano kunt oversteken en te diep en te breed om er door te rijden met de auto.
Maar uiteindelijk komen we in Tamale, wat een hele mooie bruisende stad is en we naar hartelust inkopen doen, hoe noordelijker we komen hoe warmer en droger. Wij moeten onze huid beter beschermen tegen zon en insecten en we besluiten zoals de Ghanese mensen doen, een soort pyama en lange broek!

Wij zijn nu 10 km voor de grens naar Burkina Fasso en overnachten bij een guesthouse, waar we vroegen of er een douche en water is, waar de persoon in kwestie heel trots ja op zegt, maar bij de douche aangekomen is er een douchekop die uit de muur komt maar geen kraan om hem aan te zetten, dus toch nog opfrissen met een bakje water.
Zo zit Afrika altijd vol verrassingen.

7 gedachten over “GHANA

 1. Hoi lieve Floris en Anneke,
  Weer heerlijk om jullie belevenissen leven. Fijn dat het goed gaat.
  Groetjes uit een nat Geldrop

 2. Heel mooi om de belevenissen in Ghana te lezen. Ik was er zo’n beetje overal, ook bij die prachtige mud en brique moskee. Bijzonder dat deze het zo lang vol houdt. En die lange kerkdiensten…..heel bijzonder. Van de stof waarvan de pyjama van FJ is gemaakt, heb ik eveneens een creatie (gehad inmiddels). Hele mooie tijd nog, Mariette

 3. Hoi Anneke en Floris-Jan,
  Wat een verhalen weer…leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken.
  Wij wensen jullie nog mooie maanden in Afrika.
  Groetjes Mientje en Frans

 4. Hoi Anneke en Floris-Jan,

  Heerlijk om weer een bericht van jullie te krijgen, jullie verhalen te lezen en ook de foto’s te zien! Veel liefs van ons vieren.

  Johan

 5. Prachtig weer. Wat leuk dat jullie overal weer zo gastvrij ontvangen worden. Wel een prestatie om aangehouden te worden voor hard rijden, in een land waar het, gezien jullie verhalen over de slechte wegen, waarschijnlijk vrijwel onmogelijk is om te hard te rijden! Sommige kwaliteiten raak je nooit kwijt blijkbaar. 😉

  Groet, Anke

 6. Hier is alles beter ,wij hebben de klok en geen tijd en doen alles gehaast en bij jullie lijkt de tijd stil te staan . sloffen een beetje door het zand met een geweer op de nek ,het lijkt nodig maar lees er verder niks over. hier staan de kranten bol als een olifant een vrouw bij jullie weet dood te slaan met z’n slurf . maar lijkt me allemaal wel spannend het soms onmogelijke mogelijk te maken . Maar ga lekker door met die mooie verhalen ,vraag me af wie ze schrijft Anneke jij of Floris . Ervaar nog een heleboel en laat ons er van mee genieten . groeten van je broer en Henn

 7. Hoi Floris-Jan en Anneke!

  Wat leuk om jullie blog te lezen! Ik zal jullie in de gaten houden op deze manier :)!
  Geniet van alles!

  Hartelijke groet, Rosa (we hebben elkaar ontmoet in Mole NP)
  P.S. ik stuur de foto’s morgen naar jullie op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *