BURKINA FASO

Burkina Faso is een heel bijzonder land, wanneer we aan andere reizigers vroegen “ wat moeten we zien in B.F.” Dan werd er eigenlijk altijd gezegd , niets speciaals maar het zijn vooral de mooie mensen! Dus nieuwsgierig als we zijn gaan we kijken en inderdaad de mensen zijn zeer bijzonder. Zeer bezige mensen, zowel mannen als vrouwen met allemaal kleine bedrijfjes en iedereen is altijd in beweging.
C730AE82-1BF5-4E62-AB17-D1FD9EDA326A
FF3D59C5-933F-4C25-9BA2-34100864FF2E
200F69FC-CD81-4EED-BBE1-A6DD9814E321
DF396A51-5893-45CB-BBD4-BC1FE1CB70D18E11AD9F-F14D-4A45-8EE1-6B2394E2905B
Ons eerste dorpje Kiebele met speciale sukhala kleurige beschilderde huizen is erg mooi en heeft een hele sfeervolle atmosfeer, ook de Auberge waar we verblijven is in deze stijl gebouwd.
6A01D500-2F63-48AA-AAFF-C43B58828B19
DD1382A3-15EE-4B51-9079-D4222F2C4BF5
B2F5F7DA-72E6-494B-A811-9F8A1DB2C5C53E4D3F55-BDF3-40E2-B9DA-DA23FD151187
Van hieruit gaan we naar de hoofdstad Ouagadougou, waar een Toyota onderdelen bedrijf is en onze auto heeft weer wat slijtdelen nodig. Deze zijn in voorraad en we vragen of er ook een monteur is en ja hoor, rijdt U maar achter me aan, men doet hier alles op brommertjes/ scooter, mannen en vrouwen. Soms zie je een vrouw in complete nikab op een scooter wat een zeer komisch gezicht is. We komen bij een openlucht garage en alles wordt zeer vakkundig gemonteerd, hierbij ontdekken ze dat de achterste kruiskoppeling niet goed meer is, deze was herhaaldelijk gecontroleerd omdat we extra geluiden hadden, deze wordt ook vervangen en we rijden nu ook weer zonder bijgeluiden. Heel fijn dat ook dit opgelost is. Deze stad is zeer sfeervol maar erg stoffig en veel smog en gaan dus ook weer zo snel mogelijk verder naar Kaya, daar kamperen we aan een meer. We informeren hoe de veiligheid in het noorden is en via verschillende kanalen krijgen we te horen dat we naar Bani en misschien Dori kunnen maar zeker niet naar Gorom-Gorom waar we naar toe wilden gaan. Oké we besluiten de moskee in Bani te bezoeken en dan weer naar het westen te gaan. Op de dag dat we naar Bani willen vertrekken zijn er grote demonstraties en de weg naar Bani is afgesloten. Nu blijkt President Macron op bezoek te zijn in B.F. en daar is niet iedereen blij mee.
We gaan dus niet naar Bani maar richting het westen Kongoussi, we slapen in het wild en dat is heerlijk, vervolgens richting Ouahigouya. Bij Ramsa staat de weg onder water en we rijden ongeveer 2 km door 1 meter diep water, we kunnen de weg nog net zien want naast de weg is het heel diep is ons verzekerd.
977FE266-BEE9-485D-9F47-71EDF52CD6A9
We redden dit en vervolgen de weg maar dan komen we bij een nog groter ondergelopen weg waarvan we de weg niet meer zien hoe die loopt en het is meer dan 1,5m diep en het einde is niet in zicht. Allerlei heel aardige mensen die voor willen varen waar de weg loopt etc. Maar de auto heeft een redelijk tempo nodig door het water anders doet hij het niet meer. We besluiten om een andere weg te nemen en komen dus weer door hele smalle paadjes en een prachtig Sahelachtig gebied en zo kunnen we verder via Tougan, Dedougou naar Bobo-Dioulasso. Onderweg slapen we steeds in het wild en een leuke ontmoeting toen we daar stonden te koken , komt er een vrouw aan fietsen en ze ziet ons, laat haar fiets vallen, gilt en zet het op een lopen. Een half uurtje later komt ze met de hele familie en ze staan een beetje te staren, want we zijn natuurlijk een paar witte spoken voor hen en wanneer je nog nooit een blanke gezien hebt is dat schrikken. We lopen naar ze toe en maken kennis en vertellen hen dat we hier blijven slapen en morgen weer vertrekken. We zijn welkom en vervolgens krijgen we s’ochtends pannetjes melk en of we water nodig hebben. Allervriendelijkste mensen, de communicatie is lastig omdat ze een eigen taal hebben maar met gebaren kom je een heel eind.
We hebben altijd de indruk dat B.F erg droog is en dat is ook wel zo maar er valt evenveel regen dan in Nederland alleen hier de hele hoeveelheid in 2 maanden en dat heeft een andere aanpak nodig.
26D600A3-2D72-41B0-99E0-522542DABC93
5301FBD2-134F-42A9-A40C-550F7BF2C317B4EB4567-B070-4763-9FB7-3B50C3384F51
We komen in Bobo en gaan kamperen bij hotel Vila Rose, dit hotel is van Nederlandse Franka en Burkina Moctar. Na een paar dagen hier te zijn krijg ik Malaria en gaan we naar een kliniek en lig ik al snel aan het infuus, etc. na 5 uur kan ik weer naar het hotel met een tasje vol medicijnen en na een paar dagen krijgt FJ malaria.
Wij zijn nu aan het herstellen en het gaat al een stuk beter met ons maar we zullen zeker t/m de kerst nodig hebben.
Wij vieren onze Kerst dus in Hotel Vila Rose.
Wij wensen jullie allen een zeer vrolijke Kerst en in alle opzichten een gezond 2018.

10 gedachten over “BURKINA FASO

 1. Ha lieve twee,

  Wat sneu om malaria te hebben, maar met z’n tweeën is wel solidair. Ben je er erg ziek van, koorts? Of wordt die goed onderdrukt door de medicijnen? In ieder geval voorspoedig herstel, en kerst is het alweer over een dikke week. Hadden jullie trouwens malariapillen geslikt? of is dat geen doen voor een half jaar?

  Verder weer een super mooi verhaal. Inderdaad een prachtig plaatsje, Kiebele. Dat doet weldadig aan! Verder is het een terugkerend fenomeen als jullie ergens gaan overnachten: de eerste verkennende toenadering en geaccepteerd worden en getrakteerd op iets lekkers – al of niet heet – uit een pannetje. Ontroerend!

  Ziek goed uit, naast (of eventueel in) het hotel. Iets van comfort kunnen jullie wel gebruiken denk ik. Dierbare kerstdagen en tot het volgende bericht. Veel liefs, Marina

 2. Lieve buurtjes, terwijl hier de sneeuw net is weggesmolten liggen jullie te zweten vd koorts. Wat vervelend zeg maar gelukkig gaat t al iets beter. Heel verstandig om eerst goed uit te zieken voordat jullie verder trekken. Heel veel beterschap en toch een fijne Kerst toegewenst. Caroline & marc

 3. Wat fijn dat jullie net bij vila rose waren, toen de malaria jullie overviel.
  Kom maar lekker bij en een goede tijd daar en vast fijne feestdagen.
  Groetjes Kees en Nettie

 4. Ha Floris en Anneke
  Vervelend te lezen dat jullie ziek zijn geworden maar fijn te lezen dat het inmiddels weer beter gaat. Pffff. Fijn dat jullie op een goeie plek zijn voor de zorg.
  Wij wensen jullie fijne Kerstdagen en het allerbeste, in goede gezondheid, voor 2018.
  Groetjes John en Wieza

 5. Lieve Anneke en Floris,

  Bedankt voor jullie mooie foto’s en verhaal. Wat een prachtig beschilderde huizen in het dorp Kiebele,werkelijk een stukje kunst. Fijn om zoveel vriendelijke mensen te ontmoeten.
  Heel veel beterschap allebei ! Een mooie kerst , gezondheid en geluk voor 2018!
  liefs , Corine

 6. Anneke, wat een inspirerende beleving voor jullie, jouw zwemstyle kennende had je ook de anderhalve meter diepe straat over kunnen zwemmen.
  Wat de malaria betreft: pas goed op jezelf, gied uitzieken en gezond en wel 2018 in!
  Maak er mooie dagen van.

  Zwemgroetje van Marja

 7. Lieve Anneke en Floris-Jan

  Wij hopen dat jullie gauw weer een beetje opgeknapt zullen zijn. We wensen jullie fijne Kerstdagen en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Wij hebben al ladingen sneeuw gehad, maar nu dooit het hard en we krijgen een zeer groene Kerst. Hier verder alles goed.
  Hartelijke groeten
  Nel en Jan

 8. Wat een prachtige foto’s weer. Wij kunnen nog heel wat leren van de bijzondere mensen die jullie tegen komen.
  Heel veel sterkte. Rustig aan en geniet van de dagen die gaan komen.

  Anke en Peter

 9. Gelukkig weer gezond onderweg. Boeiend dat Burkino Fasi en Mali. Vooral dat Kiebele met de mooi geschilderde gebouwen. Ook hou ik van het straatbeeld: de bomen en de rode aarde.
  En nu Senegal en Marokko. Ik kijk uit naar de verhalen.
  groetjes, Mariette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *