BENIN.

100_1270100_1193
De weg naar de grens van Nigeria naar Benin is erg slecht, we hebben een kleine grens uitgezocht om zoveel mogelijk problemen te vermijden en dat pakt goed uit, de mensen zijn vriendelijk en het stempelgebeuren neemt al met al toch 4 uur in beslag en er moest nog een uurtje terug gereden worden voor een stempel maar het was inmiddels donker en wij zeggen dat wij niet in het donker rijden omdat het te gevaarlijk is en ze zijn het helemaal met ons eens en 1 van hun mensen rijdt dus terug voor het stempeltje en wij zijn helemaal verbaasd, we kunnen ook bij de grens overnachten. Zoveel vriendelijkheid moeten we even aan wennen.
Naast koffie en cacao is katoen het hoofdproduct in Benin, er zijn dan ook grote katoenplantage’s.
We zien een paar watervallen, gaan naar Pendjari NP en onderweg zien we prachtige Hans en Grietje huizen en we komen aan in Savelou. Hier gaan we een Atelier bezoeken. Het is een naaiatelier waar meisjes de kans krijgen om voor naaister te leren en na afronding van een 3 jarige opleiding krijgen ze een naaimachine. Dit wordt volledig door mensen van Benin geleidt met ondersteuning van de PUM, dit is een Nederlandse organisatie en de ondersteuning bestaat hoofdzakelijk uit het begeleiden en het opbouwen van de structuur en het management van een dergelijke organisatie. Onze buren sponseren in de vorm van labels die in elk kledingstuk genaaid wordt met de naam van het project erop. We worden allerhartelijkst ontvangen en krijgen een volledige rondleiding, buiten een naaiatelier is er ook een kappersopleiding, automonteur, houtbewerking, etc. Via stichting “gered gereedschap ” ontvangen ze hun gereedschap en kunnen op die manier hun werk doen. FJ heeft het idee om een bijdrage te leveren en laat een kostuum maken.
Zeer interessant project vooral omdat het door mensen van Benin gedaan wordt en op die manier m.n. meisjes de mogelijkheid hebben na hun opleiding zelfstandig een eigen inkomen kunnen genereren als naaister, kapster, etc.
Van hieruit gaan we naar Abomey de stad met de paleizen en het voodoo gebeuren. Onderweg zijn we in het wild aan het kamperen, komt het halve dorp op bezoek en ze willen ons het dorp laten zien, wij gaan mee en lopen door hun prachtige dorp. Allemaal lemen huisjes en dicht op elkaar, er wordt buiten geleefd en bij de vraag hoeveel kinderen wij hebben worden we heel zielig aangekeken maar 2 kinderen!
Dit dorp telt heel veel kinderen en het is warm, de meeste kinderen lopen bloot rond maar ze hebben allemaal een soort touwtje om hun middel, hier blijken geneeskrachtige kruiden en/of stenen in te zitten tegen allerlei kwalen.
Dit was weer 1 van de vele hele leuke ontmoetingen.
In Possotome gaan we naar Lac Aheme vis eten, wij bestellen vis waarop de man in kwestie zegt, over 2 uur is het klaar. Ik ga nu de vis halen en klaar maken, verser kan niet. We hebben heerlijk gegeten.
Ouidah is de plaats met de grote geschiedenis van de slavenhandel, van deze plaats is er een 4 km lange slavenroute naar zee waarover de slaven gedreven werden naar het “Point of no return”. Zeer indrukwekkend.
Van hieruit gaan we naar de grens met Togo en vinden in Lome een camping aan zee met wc en koude buiten douche, de eerste deze winter hoe luxe kan dat zijn. We staan 10 m van zee in het strandzand, het is erg warm en met deze zeebries is het heerlijk. Wij zoeken hier een stalling voor de auto, het adres wat we hadden is ermee gestopt. Dat is lastig, we vinden een plek maar dat is buiten. Het klimaat is hier erg warm, hoge vochtigheid en dat is met die zeelucht niet zo heel erg goed voor de auto. We gaan naar Kpalime 120 km noordelijker en vinden daar een soort van garage, dit is een plek waar jongens opgeleid worden tot monteur, lasser of andere technische beroepen. We vinden het erg goed georganiseerd en ze hebben binnen een mogelijkheid tot het stallen van onze auto. Dit blijkt een Duits project te zijn gerund door Togolese mensen en de Duitse ondersteuning bestaat uit het begeleiden van het management en organisatie.
Wij zijn erg blij dat we toch weer een goede plek hebben kunnen vinden voor de auto, wel 120 km van het vliegveld.
In Kpalime zijn meer dan 110 hotels maar weinig of geen kampeer mogelijkheden, in mijn boek stond dat er bij een hotel kampeer mogelijkheid zou zijn. We komen daar en dat klopte niet, er zit een meneer aan de bar en zegt , jullie kunnen wel bij mij staan. We maken een babbeltje en we rijden achter hem aan naar een klein dorpje 3 km verder en komen bij een riant huis met bijbehorende tuin. Deze meneer blijkt dus de Chief of te wel de burgemeester van dit dorp te zijn en worden zeer gastvrij ontvangen. De Chief zijn betekend dat alle 3000 bewoners met alle problemen direct bij hem komen, hij heeft het dus heel erg druk . Onder deze bewoners zijn mensen met moslim, christelijke en voodoo leefstijlen. Wij bespreken met hem alle voordelen van deze manier van aandacht voor de mensen en hij verteld ons met heel veel trots dat er al heel veel jaren geen onrust is en suïcide niet voorkomt. Terwijl we daar zijn is er een oude man gestorven en het hele dorp is al dagen en nachten in optocht door het dorp aan het dansen en maakt muziek en daar wordt de nodige palmwijn bij gedronken, (het heeft iets weg van carnaval). De muziek en dans is een steeds weer terugkerende opzwepend ritme zodat iedereen in een soort trans raakt. Wij zijn uitgenodigd en gaan de laatste ochtend mee en zo lopen en dansen we in optocht mee naar de dode man die in een klein kamertje op zijn stoel zit met allerlei kado’s om zich heen. Het dorp is verdeeld in 8 delen. Deze man was hoofd van 1 van de 8 dorpsdelen en er moet eerst iemand zijn die zijn taak overneemt voordat hij begraven kan worden. Er is een probleem er is nog niemand en de Chief maakt een compromis dat er binnen 1 week iemand moet zijn en de ceremonie kan verder, de man kan begraven worden. De dans en muziek gaan weer door en er wordt hem een laatste slok water gegeven en s’middags wordt de man begraven, de rust is weer gekeerd. Dit was een voodoo begrafenis. Heel erg bijzonder om dit mee te maken en hoe gemakkelijk wij opgenomen werden in deze gemeenschap, heel mooi.100_1116SAM_5238100_1205100_1225
Wij gaan voorlopig afscheid nemen van;
Het overvliegen van duizenden vleermuizen elke avond even voor het donker !
Het wassen van onze kleren en ons zelf in de rivier!
Het langs de weg scoren van ons eten!
Het overheerlijke rijpe fruit!
Het zoeken naar drinkwater!
Het zoeken naar een plek om te overnachten!
Het zoeken naar een schaduwplek om te lunchen!
Het geprikt worden door allerlei insecten!
En nog heel veel meer.

Lieve mensen heel erg bedankt voor jullie support.
Wij hebben een zeer enerverende winter gehad en zien uit naar het voorjaar.

8 gedachten over “BENIN.

 1. Dat is nog eens een fijne afsluiting van een enerverende reis! Tot morgen

 2. Wij kijken er naar uit jullie weer te zien. Goede terugreis!

  Liefs van ons vieren, Johan

 3. bedankt weer voor het prachtige verslag! unieke inkijkjes in totaal andere levens. een droomreis maar wel met af en toe een nachtmerrie… Gelukkig blijken jullie goed en steeds beter om te kunnen gaan met de meest uiteenlopende omstandigheden. wat een grensverleggende ervaringen. wat een ernstige ziekte allemaal niet teweeg kan brengen.

  Voorspoedige terugvlucht en tot snel! Marina /Jan

 4. Hallo Anneke en Floris Jan,
  Bedankt voor alle mooie verhalen met foto’s.
  Gelukkig met een heel positief einde.
  Goede terugreis en tot in Heeze.
  Grtss Mientje en Frans.

 5. Wederom genoten van jullie prachtige belevenissen, niet altijd positief, maar de afsluiting is geweldig. Prachtige foto’s. Wij wensen jullie een goede terugreis.
  Groetjes en tot gauw.

 6. Welkom thuis van deze prachtige, enerverende en niet zonder risico’s verlopen reis waarin jullie ons meenamen naar de meest afgelegen plekjes in Afrika.
  Bedankt.
  Tot gauw.

 7. Hallo Anneke, hallo Floris-Jan!
  Das waren wieder mal sehr interessante Bilder und Berichte!!! Wir sind jedesmal begeistert, wenn wir sehen, wo ihr Euch rumtreibt! 😉
  Vielleicht führt Euer Weg ja diesen Sommer wieder mal nach Osterode. Wir würden uns freuen!

  Viele Grüße
  Gina & Maik

 8. Hi.
  How you doing guys? What’s your plan for this season? Are you going continue up north? Im not sure if you remember us – we’re polish couple in campervan you’ve met on benin’s beach. We came back to Europe on April. O! By The way: There is a way to Senegal without 200€ bribe. I’m just thinking about shipping camper to Togo or Benin so maybe our ways will cross again. All the best for you two!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *